In zijn waarde laten…

N. Jay Jaffee: Downtown Brooklyn (1947)
Zo gaan we met elkaar om.

Een houding die onmiddellijk en terecht omslaat als iemand zich laat voorstaan op zijn waarde en met klem deze ontleent aan een vage studie of geschriften, welke voor iedereen verborgen blijven. Regelrecht absurd wordt het als een dergelijk persoon zich associatief gaat beroepen op instituten, waar hij z’n studie heeft mogen volgen of waar hij voor gewerkt heeft. Weet je wel wie ik ben lijkt zijn motto.

Overigens wie beoordeelt de pikordes? Belanghebbenden, geldschieters, overheden, die belang hebben bij hoog aanzien? Triest toch voor hard studerenden uit Marokko, Nigeria of Senegal, ze beschikken over veel meer levenservaring en zicht op de wereld, dan die brave jongens en meisjes bij ons, ze zijn veelal met meer capaciteiten begiftigd, anders waren ze niet zover gekomen. Helaas ze zaten op de verkeerde universiteit in het verkeerde land en maken dagelijks kennis met racisme. Op vlieghavens begint het al: andere rij, voor niet-blanken.

In welke wereld leeft zo’n man, “socioloog” en “jurist” zijnde? Waar de bakker en de metselaar hun mond moeten houden en op een dergelijk figuur dienen te stemmen, want hij weet het? Vroeger gold het spreekwoord, dom geboren en niets bijgeleerd. Leren en iets voor anderen betekenen houdt in dat je zelfstandig leert denken… Een les die deze man nooit is bijgebracht, een fundamentele en democratische les, die niet slechts van beschaving getuigt maar relevant is in zijn geval, want ze had hem kunnen wapenen tegen fascisme.

Welke waarde heeft deze man voor de samenleving? Dan zal hij eerst moeten aangeven welke samenleving hij voorstaat en welke instrumenten hij wenst te gebruiken om daarbinnen te opereren. Een op fascistische leest geschoeide geeft deze man optimale mogelijkheden, dat blijkt onmiskenbaar.
 


 


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.