Schoonheid

Jur Kuipers – Orchidee in Muntendam
Wanneer komt de omslag na al wat vernietigd en uitgeroeid is? De omslag waarbij de natuur, zoals wij die nog hebben leren kennen, verdwenen is? Geen inspanning schijnt machthebbers teveel om dit point of no return zo snel mogelijk te bereiken.

In het groot is China het lichtend voorbeeld, in het klein Israël. Beiden zetten in op absolute controle en technologische innovatie. Het zijn landen waarin de nieuwe mens ontstaat die de natuur ontstegen is. De prenatale zorg in Israël geeft er een voorproefje van. De kunstmatige geboorte geldt in China als norm. Het bewustzijn van de bewoners in landen als China en Israël is er van doordrongen dat zij de enige juiste weg bewandelen en deze als maatstaf dient te gelden voor menselijke waardigheid. Al het overige, mensen incluis, dat deze ontwikkeling in de weg staat, is het leven niet waard.

Het fascistisch ideaal waar ooit Mussolini en Hitler van droomden komt binnen handbereik als we in navolging van deze gidslanden technocraten en kapitalisten hun gang laten gaan.
 

Palestina, land van olijfbomen en wijnranken

In 2016 werden 1652 olijfbomen geveld door kolonisten op Palestijns gebied. Een jaar eerder waren er dat 11.254. (Verenigde Naties, OCHA, 2017)

Holland is van oudsher al gidsland, bakermat van het handelskapitaal en planologie. Deze twee facetten maken de essentie van dit land uit. Een planoloog, die een boek had geschreven, verwoordde het zo:

“Wij zijn gek geworden. De kaart van Nederland staat vol met spikkeltjes natuur die in een achterkamertje in Brussel zijn ingetekend door een stel overijverige ambtenaren. Elk pukkeltje moest worden beschermd. Daarmee zet je het land op slot. We hebben de Veluwe, de Waddenzee, Zuid-Limburg, de Drentse bossen. Prachtig allemaal. Maar ga in godsnaam niet elk bosje of zompig stukje prut beschermen.”

Aldus Han Lörzing (74) in de Volkskrant en dol op vinexwijken. Ja, we moeten oppassen dat we de boot niet missen, ook als dit land kopje ondergaat. Zou die man weten wat leven is? Toch heeft hij in grote mate het leven van mensen mogen beïnvloeden en is er trots op. De schoonheid van Houten gaat bij hem boven alles.
 

Houten – foto Ilvy Njiokiktjien (NRC)

Wie bepaalt onze ruimtelijke omgeving? Zijn dat werkelijk planologen en stedenbouwkundigen van het kaliber Lörzing? In hun verbeelding wellicht, in werkelijkheid bepalen investeringsmaatschappijen, projectontwikkelaars, grondeigenaren en de hun feitelijk ten dienste staande ambtelijke instanties als Rijkswaterstaat hoe onze leefruimte eruit dient te zien en te functioneren, stad, land en infrastructuur. Voor de bebouwing leveren architecten voor veel geld de mooie plaatjes, zodat de rentabiliteit verzekerd is. Al het overige is decor onder de term natuur of onder de term cultureel erfgoed, tenminste als de nodige opbrengsten te genereren vallen via toerisme en pretparken.

In Polen, in Warschau…
 

 
“Nature morte”, een expositie: Anne Imhof vient hanter le Palais de Tokyo.
 
Liefde, leven, schoonheid, ze vallen samen…Ingevoegde foto’s: Unesco en NRC

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.