Uitgesloten en verstoten uit de gemeenschap der gelovigen

Anni Albers: Open Letters (1958 – cotton)
Mensen die leerstelsels en meetlatten hanteren wie wel of niet tot hun gemeenschap behoort zijn sektarisch bezig. Wie hen tegenspreekt, kritiek uitoefent op hun stellingnames en daarenboven het waagt hun handelwijze af te keuren kan rekenen op excommunicatie. Dergelijke praktijken kennen we van politieke en religieuze organisaties.

Deze geest waart ook rond in de virtuele wereld en kan daar optimaal geïnstitutionaliseerd worden. Isoleren en stemmen doen verstommen is er een koud kunstje zolang de gelovigen hun goeroe trouw blijven.

Axel, een dominee van Duitse komaf, blijkt niet ongevoelig voor dit mechanisme. Hij volgt ogenblikkelijk de oproep van iemand die zich op internet heeft laten kennen als “fascisme-deskundige” op om Tibaert te ontvolgen en te melden bij Twitter. Dergelijke meldingen behelsen malversaties en in Twitter wordt een soort opperrechter gezien. Een beetje als Paus en curie in Rome zeg maar. Volgen velen een dergelijke oproep op dan is succes verzekerd. Eraan vooraf gaat marginalisatie, daartoe dienen de algoritmes van Twitter.

Op zijn minst kun je hieruit concluderen dat niemand gepokt en gemazeld is tegen fascisme. Een persoon die iemand wenst te kwalificeren als idioot en antisemiet en daarbij afgaat op personen, die over Tibaert melden het leven niet waard te zijn en dat zijn moeder abortus had moeten plegen, doodsbedreigingen richting hem uiten, censuur plegen, wegzetten als psychotische leugenaar opgescheept met een oorlogstrauma, en, en, en…, voortdurend en dat vele jaren lang, aan een dergelijk iemand geef ik de kwalificatie fascist. In dit geval Jo Horn.

Voor degenen die het niet mochten weten, sinds 12 jaar leg ik vast wat men zoal over mij te melden heeft met naam en toenaam. Mijn garantie voor betrouwbaarheid. Vandaar ook dit bericht om de werking van het gif fascisme te tonen.

Tegen Horn heb ik afgelopen jaar aangifte gedaan. Hij woont te Amsterdam en noemt zich, en dat bedoelt hij niet ironisch of cynisch, kwartjood. Hij is opgegroeid te Sittard, het meest Roomse nest van Limburg. Het voetbalclubje aldaar speelde in de pauselijke kleuren tot de fusie met het failliete, op kapitaal gevestigde Fortuna’54. Dit als kleine kenschets.

Horn was supporter van die club en omhelst nu Ajax, een vereniging die zich snel ontdeed van haar joodse leden bij het begin van de bezetting door de nazi’s. Een anecdote als deze is aan Horn, achterneef van een beroemd (joods) scheidsrechter en verzetsstrijder, niet besteed.


Uitgelicht: © The Josef and Anni Albers Foundation, © Photo: Tim Nighswander, © DAGP, Paris – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.