Antisemitisme en jodenhaat

Ursula Johanna Richter: Totentanz (1926)
Antisemitisme is geen verschijnsel uit het recente verleden, maar ze gaat aantoonbaar 2000 jaar terug en is vervolgens ten zeerste gekoppeld aan de verbreiding en institutionalisering van het christendom. Jodenhaat uitte zich voortdurend in discriminatie en geweld.

In vier episoden beschrijft de onderstaande serie de voorwaarden waaronder ze verscheen en waar deze toeleiden.

  • deel 1 – Hoe het begon tot 1144
  • deel 2 – 1144-1791
  • deel 3 – 1791-1945
  • deel 4 – Na 1945 tot heden

Nazi propaganda, toen en nu… Meer dan schrikbarend hoe het steeds sluimerende gif, “Heb je ooit een arme jood gezien?”, een sterke impuls heeft gekregen door de opkomst van internet, nauw verstrengeld met fascisme in allerlei gedaantes. Van de filosemiet Wilders tot een Israëlische premier die durft te beweren dat Hitler op een idee was gebracht door de Palestijnen. Beiden, Wilders en Netanyahu hanteren het “An allem sind die Juden schuld” op een welhaast perverse manier in omgekeerde zin. Met de vleesgeworden antisemiet Orbán kunnen ze vriendschappelijk door een deur.

Een indringende documentaire volgt nu die vele aspecten laat zien van het virulente antisemitisme gekoppeld aan beelden van nazi-propaganda, waaronder de film Jud Süß. 
Uitgelichte foto: The Museum of Modern Art, New York. Gift of Helen Kornblum in honor of Roxana Marcoci – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.