Fatsoen

Black and White
Zeer fatsoenlijke mensen, beschaafd en hartelijk.
 

 
Aldus de vrouw van ex-president Mitterrand op een vraag voor de Franse radio aan Danielle Mitterrand over wat haar bijgebleven was van de vele staatsbezoeken en hoe mensen als Bush sr privé waren. Ze voegde eraan toe: “Ik kreeg werkelijk met fysieke angst te doen op het moment dat ik me realiseerde wat er omging in het hoofd van die man.”
 
Fatsoen, een centraal begrip voor de brave en nette burger, een begrip dat tevens staat voor het bekrompen burgerlijke klimaat in dit land, met haar hokjesgeest. Wat is fatsoen? Dat wordt kinderen als eerste bijgebracht, met twee woorden spreken en het goede handje geven. Het is een ritueel, veelal inhoudsloos om de omgang tussen mensen te vergemakkelijken.
 
Is het fatsoenlijk zich in een auto voort te bewegen, zodat kinderen zich niet meer vrij kunnen bewegen en vergiftigde gassen inademen? Je zou van dergelijke vragen een hele waslijst kunnen samenstellen, waaruit blijkt hoe verlammend een dergelijk begrip werkt.
 
In de politiek hoort het sowieso niet thuis. Politici horen onderling afspraken te maken over het kader waarbinnen ze opereren zonder belemmeringen, maar met de plicht verantwoording af te leggen. En juist hieraan ontbreekt het momenteel volkomen. Elke burger dient overigens de kans te krijgen door te dringen tot het parlement, zonder enige vorm van welke conventie ook, dan pas wordt het parlement een afspiegeling van de bevolking.
 
Het geval Kaag illustreert het dezer dagen op een bijna volmaakte wijze als politici als fatsoenlijk of onfatsoenlijk worden getypeerd. Een columnist in de Volkskrant heeft zich tot woordvoerder gemaakt van de fatsoenlijke mensen en legt het omstandig uit: “Er is geen fatsoensprobleem in de Tweede Kamer, er is een fatsoensprobleem bij de extreemrechtse fracties“.
 
Juichend staan de notoire fatsoensrakkers langs de kant te applaudisseren, fatsoensrakkers die er geen brood in zien fatsoenlijke medeburgers voor totaalidioot uit te maken, zonder enige onderbouwing bovendien. Zelfs tot de orde geroepen wordt een dergelijk fatsoenlijk iemand niet.
 
Zijn ooit fatsoenlijke lieden als Bush, vader en zoon, om het bij deze twee te laten, ter verantwoording geroepen? Oorlogsmisdadigers van het koudbloedige soort voor wie kapitaal de enige waarde is die telt. Zelden of nooit zul je uit de mond van mensen die nu dwepen met Kaag een onvertogen woord over ze horen. Wel zijn ze er als de kippen bij om Poetin te vergelijken met Hitler en in Russen barbaren te zien. Hier klopt iets niet. Is er een psychologische verklaring voor?
 
Misdaad blijft misdaad en oorlog is steeds misdadig. Soldaten zijn moordenaars.

 

Soldaten sind Mörder – Die Kirchen und der Krieg
Referent: Friedrich Schorlemmer (Wittenberg), Theologe und Publizist
Evangelische Akademie Sachsen-Anhalt e. V. – 2014

 


 

 

Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.