Deserteurs

Aleksandr Slyusarev (Russia, 1992-93)Zelensky spreekt over ‘genocide’. Hoe geloofwaardig is dat? Ruim een jaar geleden op 2 mei zond journalist Clayton Morris op z’n eigen kanaal dit uit:
 

 
Geloofwaardig? Waarom wordt over dit alles dan niet vrijuit gesproken? Omdat het teveel vragen oproept en leidt naar achterliggend kwesties, waarmee de betrouwbaarheid van de reguliere media op het spel komt te staan. Uiteraard wordt de simpelste weg bewandeld door deze journalist weg te zetten als een fellow-traveler met in zijn geval het geluk dat het verleden niet bepaald voor hem spreekt als we Wikipedia mogen geloven. Hij is de enige niet, als we in dit verband bij ons denken aan iemand als Derk Sauer, maar dan in omgekeerde zin. Een dergelijk “journalist” wordt als integer en zelfs als groot kenner van Rusland beschouwd.
 
Bij Morris kwam ik per toeval uit, door een bericht op het Russische nieuwskanaal Sputnik verschenen op, jaja, een Griekse site nog wel. Zo hoor je nog eens wat en zinvol ook om eens een geluid te horen uit het andere kamp. Het is op z’n minst net zo geloofwaardig als hetgeen in overvloedige mate bij ‘ons’ verspreid wordt. Of niet?
 
Soldaten die niet willen moorden. Nee, dat is geen contradictie, ze willen hun leven en dat van anderen, die ze niet kennen en hun geen kwaad hebben gedaan, sparen. Ze wensen niet te vechten voor belangen die de hunne niet (kunnen) zijn.
 


 
 

THOUSANDS OF UKRAINIAN TROOPS
SURRENDER VIA RUSSIAN RADIO HOTLINE

© Photo : press service of the Russian Defense Ministry – Go to the mediabank

Oleg Burunov

 
Amid Kiev’s botched counteroffensive, which has shown no progress since its initiation in early June, there is a growing number of Ukrainian soldiers opting to surrender by raising a white flag.
 
Clayton Morris, an American journalist, has expressed his astonishment at a series of videos showcasing the significant surrender of Ukrainian armed forces (UAF) servicemen. This surrender was seen even through the utilization of a newly established Russian radio frequency.

“This is amazing. This is a story the Western media does not want you to see,” Morris said on his YouTube channel, referring to “tens of thousands of Ukrainian soldiers laying down the weapons and surrendering to the Russian troops.”

According to a reliable source, recently there has been a significant increase in the number of Ukrainian troops utilizing a dedicated radio frequency to communicate their willingness to disarm. The revelation comes after the individual’s statement was reported by Russian media. The frequency was set up by Russian forces in mid-summer.

“Now more than 10,000 Ukrainian servicemen have already chosen life and used the 149.200 ‘Volga’ frequency to surrender. The captives are well-fed and provided with all necessary medical care,” the source said.

According to the insider, the process of UAF soldiers laying down their arms has recently accelerated as Ukrainian troops have begun surrendering in groups rather than individually, particularly around the village of Rabotino, one of the main flashpoints of the Ukraine conflict.

After the start of Kiev’s counteroffensive in early June, Governor Yevgeny Balitsky of the Zaporozhye region confirmed that a large number of Ukrainian Armed Forces servicemen began surrendering in great numbers.

“Unlike in spring when one or two Ukrainian soldiers surrendered, now whole UAF units are laying down the arms; surrendering, there were no company [units]; we even witnessed platoon surrenders,” Balitsky pointed out.

He added that the Ukrainian POWs have decent living conditions and that no one beats or tortures them.

The remarks came after a source in the Russian special services told Sputnik that on the Zaporozhye frontline, Ukrainian soldiers are being urged to surrender with the help of leaflets in the form of hryvnias, which are being dropped on UAF positions.

“We are working to prevent pointless bloodshed among by Ukrainian soldiers. We are distributing leaflets asking those servicemen to surrender,” the source stressed.

The leaflets contain information on how UAF troops can contact the Russian military to discuss the time and place of surrender, according to the insider.

Since early June, the UAF has been trying to advance on the Zaporozhye, Yuzhnodonetsk and Artemovsk fronts, not least with the help of combat units trained and armed by NATO instructors.

Russian President Vladimir Putin emphasized earlier this month that Ukrainian troops had failed to achieve any significant success on all the frontlines.This week, Russian Defense Minister Sergei Shoigu informed reporters that during the failed counteroffensive in Kiev, the UAF suffered substantial losses of over 17,000 soldiers and more than 2,700 pieces of weaponry, all within the span of September alone. Since the start of this botched push, the UAF have lost at least 84,000 soldiers, according to the Russian Defense Ministry.
 


BRON
SPUTNIK International30 september 2023 (Updated: 08:20 GMT 01.10.2023)


 

 

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.