Danzig en Palestina

Gustav Pietschs Reisepass (Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten, BEG-Akte)


 
De val van de muur, de vrije wereld kon weer terugkeren naar haar oorsprong die nu neoliberaal werd gedoopt. Alles wat de gemeenschap toebehoorde kon in de verkoop, de overheid werd een NV. Nederland kreeg zijn paarse kabinetten en dankzij de aardgasbaten kon het potverteren beginnen met de oliemaatschappijen als grootste profiteurs.
 
Cultuur en media werden producten voor de vrije markt. Het betekende het begin van de infantilisering van de bevolking, waarvan vooral het onderwijs haar portie meekreeg. De gevolgen kennen we, zeker nu de digitalisering een feit is. Zinvol en waardevol aanbod valt slechts met een lantaarntje te vinden, tenminste als je weet wat je moet zoeken. Voor je het weet is het ook weer verdwenen. Daartegenover staat de massa pulp waarmee het volk het moet doen totdat het er bij neervalt.
 
De volgende fase dient zich aan, vergelijkbaar met die in de 60er en 70er jaren v.w.b. de massamobilisering. Iedereen zijn eigen zender en ontvanger, een ongeremde vrijheid, zonder dat rekening gehouden wordt met de gevolgen, totale controle over ons denken en leven met name. De kosten zijn voor het individu, de baten voor de grote manipulators en controleurs. Nog kunnen we een andere weg inslaan als er maar de politieke wil voor is. Die zie ik niet. Laten we het op zijn beloop dan wordt werkelijke informatie een uiterst kostbaar goed, slechts weggelegd voor de happy few, om van participeren aan cultuuruitingen maar te zwijgen.
 
Een eenvoudig voorbeeld hoe het zou moeten, maar met iemand als Martin Bosma in de rol van rijkscommissaris voor media en cultuur volslagen onmogelijk wordt, een radiodocumentaire uit Duitsland. Voor wie het nog niet wist, van Duitsland kunnen we veel leren op elk terrein.Die deutsche Kapitänsfamilie Pietsch
aus Danzig

Seeleute für Erez Israel
Von Heike Tauch

 

 

Das deutsche, nicht-jüdische Ehepaar Pietsch aus Danzig verhalf polnischen
Juden und Jüdinnen zur Auswanderung nach Palästina. Im nahen polnischen Gdynia bildeten sie sie zu Seeleuten aus. An Weihnachten 1938 musste die Familie selbst nach Palästina fliehen.
 
Gustav und Gertrude Pietsch hatten sich früh gegen die Nationalsozialisten positioniert, wodurch Aufträge ausblieben und sie auch wirtschaftlich unter Druck gerieten. 1934 nahm der ehemalige Marineoffizier Pietsch das Angebot der Jewish Agency an, die zionistische Fischerei- und Seefahrtsschule in Gdynia zu leiten. Boykott, Verhaftungen und Misshandlungen folgten.

Gustav und Gertrude Pietsch, 1961 in Berlin (imago)

20 Jahre nach ihrer Flucht kehrte das Ehepaar nach Deutschland zurück und wurde 1961 in Westberlin als „Unbesungene Helden“ geehrt. Die Rückkehr war nur von kurzer Dauer. Heute ist das Ehepaar fast völlig vergessen – in Deutschland ebenso wie in Polen und Israel.

יומן כרמל 189-1 אוגוסט 1939 – ארכיון המדינה

Die von Gustav Pietsch in Danzig ausgebildeten Seeleute nach ihrer Auswanderung an der Küste bei Haifa in einem Film von 1939. Quelle: Israelisches Nationalarchiv

 

Seeleute für Erez Israel
Die deutsche Kapitänsfamilie Pietsch aus Danzig
Von Heike Tauch
Regie: die Autorin
Es sprachen: Martin Bross, Florian Goldberg, Hildegard Meyer, Bernd Reheuser und als Erzählerin Claudia Jahn.
Ton und Technik: Hendrik Manook und Roman Weingardt
Redaktion: Wolfgang Schiller
Produktion: Deutschlandfunk/SWR 2020
 
Heike Tauch arbeitet seit 1992 als Autorin und Regisseurin fürs Radio mit Schwerpunkt Hörspiel und Feature. Zuletzt: „Zeitenwende“ (DlfKultur 2020), „Das Gläserne Meer. Narratorium für Stimmen und Streicher“ (als tauchgold, vkb-Stiftung, 2019). Von 1996–2012 leitete Heike Tauch das Hörtheater fürs Deutschlandradio.
 
Wir danken Prof. Susanne Zeller, Erfurt/Berlin, für die Anregung zu dieser Produktion. Sie arbeitet an einem Buch über die Familie Pietsch und hat der Autorin großzügig ihre Rechercheergebnisse und Archivdokumente zur Verfügung gestellt. 

 
Seeleute für Erez Israel. Die deutsche Kapitänsfamilie Pietsch aus Danzig (PDF)

 

 

Toegevoegde media: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.