Landverraad

A Kiev, tôt le matin du 24 février 2022, quelques habitants se sont mis à l’abri dans le métro, quand la grande majorité d’entre eux semble circuler comme à son habitude, après le déclenchement de l’offensive russe dans la nuit.
Kunnen we in de toekomst kijken? Nee. Wel is het mogelijk denkmodellen te ontwikkelen en ze extrapoleren naar de toekomst om voorbereid te zijn op repercussies van ons handelen. Militairen doen niet anders. Voorwaarde om te komen tot juiste inschattingen is steeds dat de inventarisatie van de huidige toestand niets wat relevant is of kan zijn buiten beschouwing laat.

Of dat bij George Friedman het geval is kan ik niet beoordelen, maar zijn uitspraken en reacties zouden op zijn minst tot terughoudendheid moeten voeren bij allen die wedden op het paard dat NAVO heet. Rusland blijkt niet militair zwak, zoals Friedman eerder dacht te kunnen stellen. Niets wijst er momenteel op dat het land aan zijn laatste stuiptrekkingen toe is.
 

George Friedman, “Europe: Destined for Conflict?” – 2015

persconferentie 2015

 
Is het voorbarig om als conclusie te trekken dat het Atlantisch Bondgenootschap opgeheven dient te worden daar het niet in het belang van Europa is? Vanuit dat oogpunt bezien wordt de politieke kaste in Europa momenteel gedomineerd door, laten we ze voor het gemak en de duidelijkheid maar zo noemen, landverraders.

De 21ste eeuw zal Amerikaans zijn, of ze zal niet zijn, is de opvatting van Friedman. Werkelijk? Laten de Europese staten, inclusief Rusland, het zover komen? Is de strijd om de Oekraïne, letterlijk vertaald “een land aan de rand”, slechts een voorspel op wat komen gaat?
 
Uitgelichte foto: LAURENT VAN DER STOCKT POUR « LE MONDE »

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.