Het doel heiligt alle middelen

Een fase in de verwoesting van de aarde, een natte droom voor veel architecten
Tachtiger jaren, vorige eeuw. De USA worden geregeerd door een gewezen filmacteur, die je het best als een briljante cynicus kunt omschrijven: Starwars en Reagonomics. Met de directe gevolgen van zijn gevoerde politiek op economisch en militair terrein leven we wereldwijd nog dagelijks. Onder zijn bezielende leiding kreeg Gods own country gestalte als enige supermacht, een imperium van ongekende macht en rijkdom. De wereldorde diende Amerikaans, lees kapitalistisch, te zijn en daartoe waren (en zijn) alle middelen geoorloofd.

Praktisch dagelijks stond een atoomoorlog voor de deur, alleen we beseften het niet.

Het volgend hoorspel, geconstrueerd op wat feitelijk kon gebeuren, brengt die periode weer terug in het bewustzijn. Ze lijkt als twee druppels op het heden. De verachting voor de bevolking, waaraan machthebbers hun macht ontlenen, is de rode draad in het geheel. In de woorden van Joe Biden: “We zijn allen kapitalisten”. Een man die zich waarschijnlijk geroepen voelt het werk van Reagan tot een definitief einde te brengen, een nucleaire vernietiging van de wereld.
 


“Der nächste Krieg – The Next War” – Jan Hartman

 

 

WDR 1984

 


Nu een bijzonder kras staaltje over het opereren van de meest onderschatte president van de USA, die z’n leven lang trouw bleef aan bedrog en intriges. Waarschijnlijk wist hij niet beter, eerst als B-acteur tijdens de McCarthy periode en later als president in zijn strijd tegen het Rijk van het Kwaad, de USSR. De consequenties lieten hem onberoerd: “Täuschung – Die Methode Reagan”.
 


 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.