Moedertje Rusland

Bill Browder
De vroegere Kremlin-watchers zijn inmiddels omgedoopt tot Ruslandkenners. De waarheid over de politiek van dat land ligt sinds Jeltsin op straat en er kan naar hartelust uit gevist worden. De een zijn waarheid is de ander zijn leugen. Als er dan ook nog, wederom sinds Jeltsin, grote financiële belangen mee gemoeid zijn en de politieke ontwikkelingen van dat land niet naar wens van het Westen verlopen kan de PR machine zijn nuttig werk verrichten. Feiten doen er dan niet meer toe, de geschiedenis wordt versluierd en er wordt ten aanval getrokken. Vergeet nooit Amerikaanse belangen zijn de belangen van de zogeheten vrije wereld, de wereld waar de USA controle over uitoefenen vanwege grondstoffen en afzetmarkten. De NAVO is daarvoor het instrument, waarbij momenteel Europa het nakijken heeft in het geval van de Oekraïne. Lees maar: “Les Européens hors jeu – Ukraine, pourquoi la crise” in het laatste nummer van Le Monde diplomatique.

Om voor oorlogsgeweld de geesten rijp te maken behoeft het een klimaat te scheppen, zoals de grote president Reagan het formuleerde, dat we het met een “Rijk van het kwaad” van doen hebben, een totaal corrupt land met politieke moorden aan de orde van de dag. Over de toestand in eigen land hoeft er dan niet meer gesproken te worden, over het democratische gehalte met name.

Hoe het spel gespeeld wordt leert een documentaire van de Rus Andrei Nekrasov, die zijn carrière begon bij Tarkovski, bekend o.m. van de film “Stalker”. Zijn film “Der Fall Magnizki” zou door Arte op de dag van de persvrijheid (3 mei 2016) uitgezonden worden. Dat ging niet door. Waarom niet?
 
 

Der Fall Magnitski
Meisterstück politischer PR und trauriges Versagen der Medien


Op internet is de film inmiddels vrij verkrijgbaar…
 

Der Fall Magnitski (Dokumentarfilm)

Opmerkelijk is ook de lijst aan het slot van de film van instanties en personen, w.o. Navalny, welke niet mee wensten te werken aan deze documentaire.

Het verdere verloop, met name betreffende de censuur, schildert Nekrasov in dit artikel uit 2018: “Bill Browder und seine Geschichte vom Tod des angeblichen Whistleblowers Magnitski“.

Browder bleek bijzonder trots te zijn op de draai die hij aan de geschiedenis heeft gegeven en de politieke gevolgen daarvan. Ook in zijn interesse…
 

 
En Moedertje Rusland? Die staat in de kou, ze is het gewend.
 
Uitgelichte foto: Piraya Film AS/ Tore Vollan – Film: INTERNET ARCHIVE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.