Pijpleiding Russisch aardgas

Aanleg pijpleiding in de Oekraïne
Vorig jaar november zond de Duitse TV een documentaire uit geproduceerd door de MDR over de aanleg van de aardgaspijpleiding vanuit de USSR richting o.a. de DDR, maar ook naar de BRD en Frankrijk. De docu werd ook uitgezonden op Arte. In de Mediathek van zowel de ARD als Arte valt ze spijtig genoeg niet meer terug te vinden. Een upload van mij op YouTube werd inmiddels geblokkeerd. Wat hiervan te denken? Om toch een indruk te geven van deze bijna twee uur durende film laat ik de eerste 10 minuten zien om problemen onder het mom van auteursrecht te voorkomen.
 

Jahrhundertbauwerk Trasse – Wie das Erdgas in den Westen kam

von Matthias Schmidt

 

“Jahrhundertbauwerk Trasse – wie das russische Erdgas in den Westen kam” von Regisseur Matthias Schmidt zeigt persönliche Erinnerungen, die berühren. Die Produktion ist ein Materialschatz, in dem bisher unveröffentlichtes Bildmaterial über das Jahrhundertbauwerk und seine Erbauer*innen zu sehen ist.
 
Es war das Abenteuer ihres Lebens. In den 70er und 80er Jahren arbeiten mehr als 25.000 DDR-Bürgerinnen und Bürger in der Sowjetunion. Sie verlegen die bis dahin größte Erdgasleitung der Welt. Ihre “Trassen” überqueren die großen und mächtigen Flüsse Dnepr und Dnestr. Erstmals erleben die DDR-Arbeitskräfte in der Sowjetunion einen Hauch von Freiheit, den sie im eigenen Land nicht spüren.
Sie verdienen viel Geld, doch sie müssen ebenso viel auszuhalten, denn sie sind Gefahren ausgesetzt, Kargheit, wilder Natur und Einsamkeit. Zudem werden sie von ihrem Staat auch im Wilden Osten überwacht. Der Aufenthalt an der Trasse bleibt für sie ein prägender Bestandteil ihrer Biografie.

 

De MDR zond enkele weken later nog een voor de radio bewerkt feature uit, waarvan hier de weergave.
 

 
Ondanks internationale spanningen midden in de Koude Oorlog lukte het om in 1970 tot het grootste Oost-West handelsverdrag ooit te komen in weerwil van het Amerikaanse embargo. Het heeft er op het minst de schijn van dat de USA vijftig jaar later hun gram halen, zeer tot schade van het al decennia gaande proces van economische vervlechting van Rusland met de rest van Europa.

Mogelijk heeft die pijpleiding zelfs bijgedragen tot de val van de Muur. Nu vindt het. omgekeerde plaats, waarbij de schuldvraag wederom bij het Westen komt te liggen, zoals ook in 1945 het geval was. De wereld zal zich voegen naar de imperiale wensen van de USA of de vernietiging wacht. Vroeg of laat…
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.