Een Groningse poldermolen

Jur Kuipers: Westerse molenJur Kuipers

 
Ik mis het mooie Groninger land.
Mijn stalen ros staat in de kelder op mij te wachten…
Als het aan mij ligt zit ik binnen een paar dagen weer uren op het lederen zadel.
Omdat ik het niet kan laten…
Als mijn lijf mij maar niet weer in de steek laat…

 
 

WESTERSE MOLEN / ZELDENRUST

Vlieg over de Westerse Molen (video: Jur Kuipers)De mooi in het weidegebied gelegen poldermolen ‘Zeldenrust’, tegenwoordig ‘De Westerse molen’ genoemd, is een achtkante bovenkruier. Hij werd in 1862 gebouwd op de fundamenten van een afgebrande voorganger uit 1798.
 
Oorspronkelijk bemaalde de molen met zijn twee vijzels het waterschap Westerse Molenpolder (660 ha). Hij fungeert als hulpgemaal voor achtereenvolgens het stoomgemaal (1878), het dieselgemaal (1964) en het elektrische gemaal Roode Til (vanaf 1967).
 
Het waterschap ging in 1967 met enige naburige polders op in het waterschap Oldambt. Het oude stoomgemaal en de molenaarswoning werden toen afgebroken. De molen bleef behouden vanwege zijn functie als reservegemaal. Na een grondige restauratie in 1970 was de molen in 2010 opnieuw aan een ingrijpende restauratie toe. Deze restauratie is in 2021 voltooid. De molen is weer maal- en draaivaardig.

 

 
 
Voor meer Oldambt-foto’s van mij op deze website klik op onderstaande link en vervolgens op een van de “deelnemende plaatsen:
Open Monumentendag Oldambt – zaterdag 10 september 2022


Bron materiaal op deze bijdrage: OPEN MONUMENTENDAG

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.