De gelukspiramide

Paul Goossens
Waarheen heeft het sociaal-economisch systeem, dat ons volledige leven beheerst, ons gebracht? Ooit werd de inmiddels gevleugelde zin gelanceerd van Adam Smith, overigens geheel uit zijn context gehaald, de onzichtbare hand (van de vrije markt) regelt alles. Het merkwaardige is dat ons onderwijs en onze media geheel volgens deze ideologische uitspraak te werk gaan en nauwelijks een aanzet geven, hoe die hand werkelijk te werk gaat. Ons wordt dagelijks wijsgemaakt dat politici en bureaucraten als hoofdverantwoordelijkheid hebben dat deze haar werk kan doen en wij hun ons vertrouwen moeten geven. We noemen dit democratie en mogen om de zoveel tijd een stemhokje in om, zoals dat heet, onze democratische plicht te vervullen. M.a.w. iemand legitimeren die namens ons spreekt, maar die we niet kennen en die geen enkele verantwoording aan ons schuldig is.
 
Waarom wordt er werkelijk alles aan gedaan om ons onwetend te houden en vandaar machteloos? Omdat macht bezitten lekker voelt en ongaarne gedeeld wordt? We weten toch dat macht corrumpeert en tot absolute macht leidt en die corrumpeert absoluut. Mogelijke tegenmacht dient geneutraliseerd te worden, dat is een wetmatigheid van alle tijden, als het niet anders kan door geweld. We zijn echter geëmancipeerd van dat geweld. Primair tracht onze heersende macht verzet in deze verlichte tijd in te binden in het systeem door consumptie, mogelijk gemaakt door de onzichtbare hand, die van het kapitaal. Twee vliegen in een klap, het verzet wordt gebroken en wij allen worden medeplichtigen.
 
De klimaatcrisis is het resultaat van dat handelen. En wat is de reactie van de heersende macht. We kleuren het kapitalisme groen. Een tweesnijdend zwaard, de machthebbers blijven op hun plek en vergroten nog meer de kloof tussen arm en rijk en tegelijkertijd wordt de weg richting een fundamentele omwenteling, een revolutie die de weg vrij kan maken tot respect voor alle leven, sociale gelijkheid, werkelijke democratie gebaseerd op kennis en niet op geld, volledig onmogelijk gemaakt. De schijn van de piramide die geluk aan allen brengt blijft intact.
 


 
 

PAUL GOOSSENS: “DE ONGELIJKHEIDSMACHINE IS EEN NEGATIE VAN DE DEMOCRATIE”

 
“Ongelijkheid is geen noodlot maar een doelbewust in stand gehouden machinerie, die ongelijkheid nodig heeft om te bestaan en te overleven”.  Paul Goossens, auteur van het boek De Ongelijkheidsmachine zegt nog veel meer in dit boeiende gesprek, waarin hij samenvat hoe ongelijkheid kan bestaan.  Essentiële kennis om deze machine te verslaan.
 

 
Om De Ongelijkheidsmachine te verslaan moet je weten hoe ze werkt, hoe ze is ontstaan, hoe ze het tot nu heeft volgehouden. Die informatie biedt dit boek. Met die kennis zijn klimaatactivisten en sociale strijders beter gewapend om samen een sterke tegenmacht tegen De Ongelijkheidsmachine op te bouwen.
 
Paul Goossens vat samen waar hij altijd al heeft voor gestreden. Democratie versus ongelijkheid, de twee zijn onverzoenbaar. Hij kiest voor het eerste.

 

Paul Goossens over De Ongelijkheidsmachine:
Onze ministers kletsen uit hun nek, ze dienen de banken.

 

(klik op het icoon rechtsonder in beeld voor Nederlandstalige ondertitels)

 

Klik op de tijdscodes voor de onderdelen van ons gesprek:

00:00 – Ongelijkheid is een machine
04:01 – Onze grote Verlichtingsdenkers waren tevens overtuigde ongelijkheidsdenkers
07:07 – VS in 1776: ‘Alle mensen zijn gelijk!’, maar niet helemaal …
11:24 – De gelijkheidsmythe van de VS versus de realiteit
15:23 – Deze obscene ongelijkheid is onhoudbaar
19:28 – De EEG, in 1991 nog meer ‘economisch’ heropgericht tot de EU
21:50 – Dit is een negatie van de democratie
23:39 – Verzet uitschakelen, vooral van vakbonden, is grootste obsessie van de machine
25:35 – Onze ministers van financiën kletsen maar wat uit hun nek
30:23 – Klimaatactie en sociale strijd zijn één geheel
32:34 – Laat ons samen een sterke tegenmacht tegen de ongelijkheid opbouwen


 
Paul Goossens. De Ongelijkheidsmachine – Een verborgen Europese geschiedenis.
EPO, Antwerpen, 2023, 580 pp. ISBN 978 9462 6742 71

Zie ook de recensie ‘De ongelijkheidsmachine’ van Paul Goossens toont de naakte neoliberale bankiers, politici en hun mediagoeroe’s

Tussen de drukte van het internet door blijven boeken een rustpunt. Sommige boeken lees je éénmaal om ze daarna nooit meer te bekijken. Anderen zijn blijvers. Dit is er één van.

Koop je boeken niet bij een van de grote internetgiganten à la Amazon. Koop ze bij je boekenwinkel, waar je nog wordt geholpen door mensen die zelf graag boeken lezen en er iets van kennen. Boeken kopen is trouwens géén uitgave, het is een investering.

Géén boekenwinkel in je buurt, je wijk, je dorp? Géén probleem. Weinig geweten, maar krantenwinkels zitten in hetzelfde verdeelcircuit als de boekenwinkels. Bestel het gewoon bij je lokale zelfstandige krantenboer-in, dan heeft die er een deeltje van zijn inkomen aan (en niet Jeff Bezos en consoorten).


Paul Goossens komt over zijn boek praten op Manifiesta 2023 van 9-10 september in Oostende.


BRON
De Wereld Morgen – 10 juli 2023


 

 

Uitgelicht: screenshot uit interview

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.