Een missie voor de vrijheid

Fernand Léger: Coquillage rouge (1928)Einstein on the Beach, California (1933)

Gaat het over vrijheid of over het creëren van een vijand. Vrijheid betekent dat ik iemand  anders de ruimte geef te leven zoals hij wil zonder dat mijn vrijheid of die van een ander  wordt aangetast.

Zover ik weet ligt Amerika aan een andere kant van de aardbol dan  Afghanistan. Hoezo verdedigen van vrijheid elders? Staan intercontinentale raketten op  de USA gericht, waarmee de Afghanen Amerikanen bedreigen? Iets anders is een vijandbeeld scheppen, waarmee als het zo uitkomt, een oorlog  ontketend kan worden. 

Het handigste is natuurlijk eerst zelf een vijand in het zadel te  helpen als deze als nuttige idioot kan dienen om eigen belangen veilig te stellen. Zie het  verleden van Irak en Afghanistan. Als ze deze rol vervuld hebben kunnen ze alsnog  bestreden worden. Beide goed voor de belangrijkste pijler van de economie, de  wapenindustrie, of beter het militair-industrieel complex.

Om een graantje te mogen  meepikken uit de ruif, denk aan investeringen in de USA, moeten vazalstaatjes als  Nederland wel een humanitaire bijdrage leveren. Wel profiteren en nergens voor  opdraaien kan natuurlijk niet.

Ja, wie in de vrijheidssprookjes wil blijven geloven, die is dat gegund. Het is ook niet een  kwestie van laat ze het zelf maar uitzoeken. Dat wordt nou net in de hand gewerkt met alle  ellende van dien. Per toeval heb ik een dezer dagen ontdekt hoe onder leiding van de  Amerikanen het rechtsstelsel op poten is gezet in Afghanistan:  International Development Law Organization.

Op deze respectabele site valt te  vernemen dat de Amerikanen uitdrukkelijk en alleen de rechtshervorming in Afghanistan  wilden doorvoeren met behulp van moslim fundamentalisten. Wie is er dan ter kwader  trouw? De Amerikanen of de respondenten die dit soort zaken aan de kaak stellen. De  positie van de USA in deze kwestie sluit mooi aan bij die ze innemen t.o.v. het  Internationaal Gerechtshof. Recht in dienst van het eigen belang. En dat reikt kennelijk  heel ver.

Wie wind zaait zal storm oogsten. Daar zijn de Amerikanen behoorlijk in geslaagd in  Afghanistan en Pakistan. Eerst de Russen in de val gelokt, terreur alom gekweekt en  vervolgens zelf de oorlogsmachinerie in gang gezet onder het voorwendsel van strijd  tegen de terreur. 

Het is het oude liedje. Informeer eens in Indonesië hoe daar de moslim-communisten over de kling zijn gejaagd. De USA kun je op zijn minst verwijten dat haar  bijdrage aan alles wat mis is in onze wereld enorm is. Humanitair, technologisch, het milieu.  En dat zal onder de charme van Obama niet fundamenteel veranderen, dat is mijn overtuiging. Dromen worden niet waar. America first.Uitgelichte afbeelding: Fernand Léger – bron
Foto: – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.