Egypte

· ideologie, politiek
Authors
Ramses II

Youssef Nada, een Egyptische bankier, actief in Zwitserland. Hij is inmiddels 77 jaar oud en bezit de Italiaanse nationaliteit. Zijn naam staat op de “Zwarte lijst” van de VN als mogelijke financier van terreurorganisaties. In een uitvoerig gesprek geeft hij weer hoe hij over terreur denkt in naam van de Islam, over Hamas, over de Moslim-broederschap. Zeer belangrijk is wat hij te vertellen heeft over het huidige Egypte en de dictatuur van Moubarak. Alles zeer instructief en verhelderend.

Uiteraard is dit ook maar de mening van één man, maar ik denk wel van iemand met recht van spreken. Het weerleggen van de feiten die hij aanhaalt is niet eenvoudig. Het belangrijkste van al, ondanks de toestand waarin hij zich nu bevindt, geen spoor van haat.

Anders onze Mient-Jan, de man voor wie klaarblijkelijk alle deuren opengaan, ook die van geheime diensten. Uit een interview: “Maar Egypte dan? Wat doet dat land om de Arabische broeders te beschermen, of de omringende Arabische landen? Wat doen die eigenlijk? Faber: “Ik heb bijvoorbeeld vaak daarover gepraat met Egyptenaren en mensen daar van de geheime dienst en het antwoord dat je steeds krijgt is dat aanslagen die de afgelopen 15 jaar in Egypte zijn gepleegd, zijn gepleegd door mensen die in Gaza wonen.”

Youssef Nada :

When I was born, I was born human, not Muslim. After that, I became Muslim. We have a lot of things that bind us together. I share the humanity with all those others who are there. Now, there are some troubles with some Muslims in Europe, and all the concentration is on the behaviour of people of the lower class who are ignorant, poor, helpless, and couldnʼt get an education or even bread in their countries, as their corrupt governments robbed all the wealth from them. (…) But you bring them from a dictatorship, and you expect that they will be like you, without doing anything to help them change. The basic problem, the core of the problem is the dictatorship. For example, to come back to what you said about Sarkozy; he encourages Mubarak, he encourages the dictatorship, and he is the President of a democratic country!

De context van dit relaas en meer over Hamas en Mubarak is te vinden op de site: “information clearinghouse” met het complete interview. Laat Faber maar verder kletsen met lieden van de Egyptische geheime dienst. De meest betrouwbare bron in dit dictatoriaal geregeerde land. Wel eens gehoord van het martelen in Egyptische gevangenissen? Ook van de aldaar door de CIA ondergebrachte gevangenen? Zeer vertrouwenwekkend die Faber.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: