De koloniale geest van Holland

Krewerd GroningenJa Delfzijl. De plaats waar eens die vervloekte petro-chemische industrie van DSM zou komen. Nog steeds gevestigd in het eens mooiste deel van Nederland. Die overplaatsing is gelukkig voor de Groningers aan hun neus voorbij gegaan.

Wat is de Groningers niet allemaal beloofd? En niet alleen vanwege de aardgasbaten, maar ook via herstructureringsmaatregelen die zouden plaats vinden en waarvoor rijkelijk geld vloeide vanuit Brussel, de EEG, nu EU. Nederland als netto ontvanger. 

Lubbers wist het wel. Elk jaar 1000 nieuwe arbeidsplaatsen door spreiding van rijksdiensten en het instellen van nieuwe. Aan ambtenaren is nooit gebrek. Iets van terecht gekomen, afgezien van de verplaatsing van delen van de PTT onder Smit en Kroes?

Ja dat aardgas is van ons allemaal. Via het bekende gesjoemel met Shell en Esso gekoppeld aan de olieprijzen. De oliehandel zou in gevaar kunnen komen. Veel te goedkoop naar het buitenland (Duitsland, Italië) verkwanseld en veel te duur naar de Nederlandse verbruiker. 

Wie heeft dan geprofiteerd? In de zeventiger jaren vertelde me eens een belastinginspecteur dat becijferd was dat we in Nederland van een belastingvrij inkomen hadden kunnen genieten, ware het niet dat…

Inmiddels heb ik begrepen dat allerlei akkoorden (NAM, staat) nog steeds niet openbaar zijn. Wat moeten we dan met dat verhaal van Flip de Kam, “Belasting betalen is voor de dommen”? En de slimmeriken? Zo ook hier, gek daar hoor je hem niet over. Het geld is richting sociale voorzieningen geschoven, niet bijvoorbeeld richting defensie, zegt hij. De accijns op tabak en alcohol gaat die richting gezondheidszorg? Volgens mij worden we ook hier weer beduveld.

Het is simpelweg pure kolonisatie. Zo was en is het nog steeds in Zuid-Limburg, aangevangen met de carboon-kolonisatie, en zo is het idem dito in het Noorden van het land. Een groot verschil. Zuid-Limburg is inmiddels praktisch verwoest. Wat interesseert dat de ‘Hollander’, kapitalist of niet? Kunnen we niet beter ons heil zoeken, als Groninger en als Limburger, in Brussel dan in Den Haag. Erger belazerd, en dat uitgerekend door eigen landgenoten, kun je niet worden. De onderste steen moet boven water komen, zeker hier.
 
Uitgelicht: Krewerd van bovenaf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.