Toerekeningsvatbaar?

Zijn gelovigen geestelijk toerekeningsvatbaar? Mogen ze wel deelnemen aan verkiezingen, actief en passief? Wat doen we met de gelovige atheïsten?

Wel eens in Venlo geweest? Goed voor een beter begrip van het Germaans. Hongaren zijn ook altijd tuk geweest op Germanen. Vervolgens het schuldcomplex de verkeerden vermoord te hebben. Een gereïncarneerde Adolf zou nu zeker aan de goede kant staan, samen met de christelijke mannenbroeders, de Roomsen, de zionisten. Het Rost van Tonningen complex? Zou kunnen.

Een boek is voldoende. Staat alles in. Zo ging het eeuwen lang in dit land. Behalve bij de Roomsen, die lazen helemaal niet. Dat zie je in Nijmegen terug. Meteen toen ze van het geloof afvielen grepen ze naar een nieuwe heilsleer, uit China. Was me dat studeren. Schreven zeer voorspelbare artikelen. Teleurgesteld hebben ze nu al hun hoop gesteld op de nieuwe verlosser. Zijn boodschap gaat terug op een nog vrij onbekend figuur, Leo Strauss, bewonderaar van de nazi’s en jood, wegbereider voor het gedachtegoed van de neocons in de USA.

Een geloof in de beste christelijke tradities, omgedoopt tot joods-christelijk, met graagte omarmd. Je hoeft namelijk niet meer na te denken. Wel zo makkelijk. Slechts wat berichten van de TV en uit de krant plukken en hopla.

vlcsnap-2012-05-24-01h26m10s182Paulus, de grondlegger van het christendom, is de grootste vrouwenhater aller tijden toch? En op de geschriften van die man daar schijnt onze cultuur op gebaseerd te zijn. Had het ook al niet op nomaden, de enige mensensoort die geen last heeft van bezit, niet bang hoeft te zijn iets te verliezen. Landen waar ze leven heten in christelijke termen leeg te zijn. Wat geloof al niet vermag. Je kunt het de verdienste van Mohammed noemen dat hij dat begreep, met dank aan een welvarende vrouw die hem steunde.

Geloven, geloof hechten aan, geloven in heeft iets met vertrouwen van doen. Ga maar eens na hoe vaak je daarin teleurgesteld wordt. Dan maar alles wantrouwen? Dat moet een vreselijk leven zijn… Mijn geloof in rechtvaardigheid, beter het streven naar rechtvaardigheid, blijft ongebroken. Samen zullen we die weg moeten bewandelen, maar iemand dwingen, tot iets verplichten, een nieuwe mens creëren? Nee toch?Afbeelding: Expositie “Le corps découvert” in het Institut du Monde Arabe (Paris)
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.