Verweer, aanklacht, provocatie?

Vilém Reichmann: Spuren, Aus Dem Zyklus Delirama – Phantasmagorische Erscheinungen (1966)
Op maandag 7 september 2009 meldde Louis Sartorius het volgende, n.a.v. talloze insinuaties op medebloggers en hemzelf, in het discussieforum van de NRC:

Forum, 1 markt… 2 het bevoegde gerecht… 3 groep deskundigen die onvoorbereid vragen beantwoorden – “Verklarend handwoordenboek der Nederlandse Taal”. In de wandel de Koenen/Endepols geheten. Jawel, Maastrichtenaar Endepols, tevens auteur van de “Diksjenaer van ’t Mestreechs”.

Is vragen beantwoorden en discussiëren ook uitdagen, betwisten, twisten? Vreigele in het Maastrichts. Past een vreigeleer, een twistziek iemand, op een forum? Vreigeleer, iemand die met opzet in de contramine gaat. En wat als het dispuut dreigt te ontaarden in vreigele? De muziek harder? Werkt averechts. In figuurlijke zin regelmatig te constateren.

Ter ontnuchtering dan maar, gevreigeld wordt vooral in de kroeg, een Maastrichts vers vanwege de klank. En ter herinnering. 65 jaor gelijje waor jummers Mestreech de iers bevrijde stad vaan eus land.
Vooraf: ‘krieten’ is het Maastrichts voor huilen, ‘haos’ bijna, ‘speule’ is muziekspelen en ‘Slivvenier’ betekent O.L.Heer.


Schermafbeelding 2013-11-21 om 03.45.08VERZÖCHTING

De rattevenger van Hamele
Kós haos ‘nen ingel zien,
’t Waor zoe’ne sjoene kerel,
En speule deeg heer… fien!

Kinder die ‘m huurde,
Trokke zingende ‘m nao,
En de vajers en de mooiers
Stónte krietentere dao.

Gein vaan al die kinder
Kaom oets nog mie terech:
Die mèt dee kerel ginge,
Ze bleven alties weg.

Es me noe zuut, wie väöl lui ziech bekletse,
Wie ze lastere en ziech bezwetse,
Daan zou me Slivvenier wèlle beie
“Sjik us dee maan um dat volk weg te lije”.


Ernest van Aelst


ps: Alphonse begreep niets van dubbele agenda’s, idiote kongsi’s, aanvallen op integriteit. Typisch iemand met weinig ervaring in de virtuele wereld. Heel rancuneus zijn naam, ondanks uitdrukkelijk afscheid, weer in herinnering te roepen.Uitgelichte afbeelding: Vilém Reichmann – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.