Een rapport

Jeruzalem (1916)
Austro-Hungarian soldiers visiting and praying by the Western Wall in Jerusalem. They were part of the force sent to aid the Ottomans in Palestine, WW1
Bij het acb kenniscentrum is een rapport verschenen, een van de zeldzame publicaties, waarin het thema internet aan bod komt in relatie mat de achtergronden van radicalisering en extremisme. Het is getiteld: “Rapport Radicaal, orthodox, extremist”.


In het rapport (hoofdstuk 4) valt het volgende te lezen:


Internet als uitlaatklep voor verbale hooligans

Internet heeft door haar laagdrempeligheid de mogelijkheden om je mening te uiten, maar kan, onder andere door de anonimiteit, ook bijgedragen aan de verruwing van de omgangsvormen. De tijd dat je in Nederland wordt aangeklaagd omdat je ‘vol is vol’ roept is inmiddels al lang voorbij. Zeker op internetfora worden dagelijks veel extremere uitlatingen gedaan die jaren geleden nog tot een strafrechtelijke vervolging zouden hebben geleid. Er wordt beschuldigd, gescholden, beledigd en belachelijk gemaakt of er wordt met veel haat over bevolkingsgroepen gesproken. De meeste deelnemers gebruiken niet hun eigen naam. Deze anonimiteit heeft van het internet een vrijplaats gemaakt waar je ongeremd en ongenuanceerd je mening kunt uiten. Dat kan leiden tot felle discussies en vormen van ongewenste polarisatie. Het internet kan daarom fungeren als een aanjager van maatschappelijke verharding en polarisatie in Nederland.

 


De verruwing geldt niet alleen voor de discussiefora, maar is ook zichtbaar op de fora van gematigde en gevestigde sites met een veel groter bereik, zoals de fora van kranten en omroepen.


Het rapport kunt u als PDF downloaden.

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.