Oranje – Zwart

Emil Nolde: Moeder en kind (1913)
Wat is dat een internet-forum? De vroegere ingezonden brieven rubriek van de krant in het groot? Nieuwsgierig geworden ook maar eens iets gepost. Het rapport Beel, geheimhouden of niet was de vraag. Eigenaardig om die reactie van meer dan een jaar geleden nog eens terug te lezen. Over onbeschoft gedrag was ook al sprake, een voorgevoel? Dat voorgevoel bleek juist, anders dan verwacht mocht worden.

Het stukje is ook op een andere manier actueel. Binnenkort zitten we er weer mee opgescheept met een ‘oranje-gevoel’ waaraan maar niet te ontsnappen valt. Leve de koningin…


vrijdag 14 november 2008, 01:08 uur

Wat een merkwaardig land is Nederland toch. Aan de ene kant het serviele gedrag t.o.v. het koningshuis, een van God gegeven feodale instelling, aan de andere kant het vaak lompe en onbeschofte gedrag t.o.v. de medeburger. Heeft dat historisch te maken met het handeldrijven. Kennis van zaken is dan niet zo zeer gevraagd, eerder gewiekst zijn. Geld verdienen de hoofdzaak. Iets ‘hinterfragen” wordt als hinderlijk beschouwd, de vragensteller als “Spielverderber”. De schone schijn moet voor waar doorgaan. In het verleden spitten om iets van het heden te begrijpen is dan zo ongeveer het ergste wat je kunt doen. Om iets dergelijks te voorkomen neem je zelf het initiatief en manipuleer je de zaak. Zo creëer je de ideale doofpot of een prachtig rookgordijn.

 

 
Het begin van mijn eerste stukje op het NRC-forum. Vervolgens een recente reactie aan de NRC. Onverkwikkelijk, niet te verteren… dat gedrag bij de NRC.

Is het terecht dat het rapport-Beel jarenlang niet openbaar was?

Anderhalf jaar later valt het doek. Gaat mijn toegang tot het forum op zwart. Toch nog een rechtstreekse reactie aan de moderator en als te verwachten viel, geen antwoord.Een week later en nog geen antwoord. Vandaar deze publicatie. En waar reageerde ik op?


IP-ban
Geachte heer Scaf,
Het spijt me u te moeten meedelen dat uw bijdragen niet meer gewenst zijn op de forums van NRC Handelsblad. Ondanks eerdere verzoeken blijft u doorgaan met persoonlijke aanvallen; enkel en alleen om ruzie te maken. Dat schaadt het aanzien van de discussies op de website.
Bovendien wees iemand erop dat u reacties overneemt op uw weblog, waaronder op deze pagina: http://my.opera.com/Tibaert/blog/wijze-woorden
Ik vind dat er hier geen sprake meer is van citeren, maar van het overnemen van complete discussies.
Vriendelijke groet,
Steven de Jong
Webredacteur NRC Handelsblad

 


Eerdere verzoeken? Ja, ja. Louis Sartorius. Enfin, de moderator is kennelijk helemaal de weg kwijt. Verschuilt zich achter een “iemand” en gooit er nog een schepje bovenop. Het oordeel laat ik wederom aan de lezer over. Hopelijk doen anderen met dit akkefietje wel hun voordeel. Zelf heb ik beter te doen. Voor mij is het een gesloten boek, deze geschiedenis met het forum van de NRC.

Eén voorval zal me echter altijd blijven achtervolgen. Nooit heb ik er eerder op terug durven komen. Toch moet het maar, niet uit rancune, maar vanwege de zuiverheid en als waarschuwing.


“Moeten de media terughoudend zijn bij het in beeld brengen van drama’s?”

 

“Van het drama dat zich tien dagen geleden voltrok op een crèche in Dendermonde wist een fotograaf van de Belgische krant De Standaard een aangrijpend beeld vast te leggen. Op zijn foto staat een moeder afgebeeld van een van de baby’s die de steekpartij niet heeft overleefd. Ze rent met een bezorgde blik richting de crèche.”

 


Hoe reageerde dame Gloria? Choquerend, mild gezegd.


“Wel 5x heb ik op de foto geclickt om het nog beter te zien…. mijn God… lieve ontredderde moeder rent voor haar leven op weg naar haar dode kindje. Kan het echter, realistischer? Ik wil niet klein gehouden worden, ik wil niet ontzien worden. Ik heb er recht op om mee te leven, mee te lijden! Te zien wat niet gezien kan worden. Niet meer vluchten. Bedankt NRC.”

 
DANK


Alles wat ze vervolgens te melden had ben ik vanwege die reactie door een andere bril gaan lezen. Deze dwaze dame kon, bleek, ongeremd door wie dan ook, haar destructieve werk blijven bezigen. Haar stukjes, bol van haar geloof in de Christelijke heilsleer en die van de SP, staan vol leugens en bedrog. Iemand schofferen en te kijk zetten, daar draaide en draait deze dame haar hand niet voor om. Kortom, een gevaarlijk dwaallicht deze dame.

Of zo iemand tegen zichzelf beschermd moet worden? Deze vraag laat me sinds dat voorval volstrekt koud.

Mag of moet hier paal en perk aan gesteld worden? Volgens de NRC niet, dat is me duidelijk, door wie dan wel?

O ja, misschien weet Max Molenaar, voor lezers van het NRC-forum geen onbekende, in dit uitzonderlijke geval een oplossing aan te bieden. Zo adviseerde hij onlangs om psychopaten via ICT levenslang te monitoren. Maar dan doemt de vraag op hoe definieer je een psychopaat? 
Volgens heer Pekelharing is dat onomstotelijk vast te stellen. Zelfkennis neem ik aan. Maar dame Gloria? Is de definitie van Molenaar “Psychopaat is iemand zonder geweten en empathisch vermogen” op haar van toepassing? Tja, daar ben ik niet voor opgeleid.

In het geval van dit tweetal krijg ik bijna wel de lust Max Molenaar met zijn beruchte repressieve methodes bij te vallen. Er is iets wat me hier van weerhoudt, mijn aversie tegen controle en gecontroleerd worden. Zou het dat zijn wat de moderator van het NRC-forum ook parten speelt? Als dat zo zou zijn begrijp ik er nog minder van. Van dat tweetal en hun vrijheid in het forum, bedoel ik.

De vrijheid rond te dansen op het verdriet, op de pijn van iemand anders. Ze hebben hun lusten botgevierd, Willem en Gloria. Geen wonder dat Alphonse er schoon genoeg van had. Hij wilde weer vrij zijn, geen slachtoffer zijn van onverlaten èn hij wilde zijn stem laten horen vrij en onvervaard. Hem restte slechts een geuzennaam te hanteren om verlost te zijn van deze plaaggeesten, om ze voortaan te kunnen negeren. Dat is hem pas duur te staan gekomen. Nog steeds wordt rondgedanst op zijn graf door iemand die zich zelf ophoudt in duistere krochten, een iemand die asociaal is tot op het bot, nu Maria Pekelharing geheten.

Voor al het overige, lees de netiquette van de NRC. Ze overstijgt de fatsoensregels, beweert de redactie van het forum. Lees ze. Begrijpt u het nog?
 
Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.