MVV

MVV: met deze elf begon de eredivisie aan de Boschpoort
Ruim tien jaar eerder, Maastricht is een jaar bevrijd, een wedstrijd tussen het Engelse Woolwich en MVV…Voetbal, MVV en de Boschpoort. Wie, als rasechte MVV-supporter, herinnert zich niet de legendarische Boschpoort? Wie herinnert zich niet de MVV monumenten Jo Toennaer en Pietje van Dijk. Beiden begonnen als aanvaller, rechts- en linksbuiten, nog in de tijd van het amateurvoetbal, beiden ook die de overstap naar De Geusselt hebben meegemaakt.

Met dank aan Pie van Dijk kunt u de glorierijke periode van MVV aan de Boschpoort herbeleven aan de hand van zijn plakboek. Zie fotoalbum.

Al de eerste de beste thuiswedstrijd van de nieuwe eredivisie eindigde in een triomf over het onverslaanbaar geachte Fortuna’54 met de zwarte panter De Munck in de goal. Ook met de briljante Faas Wilkes, die ooit voor MVV had willen voetballen, hetgeen niet mocht van de KNVB, Ajax of Feyenoord had wel gekund, en toen maar naar het buitenland vertrok. Fortuna’54 was veruit Nederlands beste ploeg in die beginjaren van het betaalde voetbal, hofleverancier van het Nederlands elftal. En toch won MVV dat eerste jaar ook uit bij Fortuna’54, met niet alleen Faas Wilkes in de gelederen maar ook Dré Ravensteijn, de Witte. Van MVV overgekomen, talentvoller voetballer geacht als Abe Lenstra en toch nooit geselecteerd voor het Nederlands elftal. Tja, moet ik uitleggen waarom?

Bekijk de foto’s in het fotoblog. Over het stadion De Boschpoort kom ik nog te spreken, m.n. over de in mijn ogen gepleegde koehandel tussen gemeentelijke overheid en bedrijfsleven om MVV van haar terrein te verdrijven, om haar voorts te lokaliseren op een lap verloren grond, zoals dat later ook zou gebeuren met de woonwagenbewoners. MVV aan de noordkant van de A2, Vinkenslag aan de zuidkant van deze autoweg, het woonwagenkamp, ja, zo heten deze domicilies in Nederland, aan de westzijde ook nog afgegrendeld door het spoor naar Luik… In 1956 was het nog niet zover. O, wat was dat mooi met de toeschouwers tot aan de krijtlijnen. Corners konden feitelijke niet genomen worden…

Hier de helden, die een week eerder al PSV hadden verslagen op eigen terrein:

 

Zo maar, voor de grap, enkele raadseltjes:
Welke kleur hadden de magische shirts van MVV?
Wie werd “de juffrouw” genoemd?
Wie “de boer”?
Mochten katholieke jongetjes, jongetjes op RK-scholen in de tijd van het amateurvoetbal lid worden van MVV?
Zoals het een Maastrichtse ploeg betaamt, beschikte MVV ook over “eine Greune”, dan was er in de vijftiger jaren ook nog een “slachter”, maar wie was toch dat “päöterke”? Een pater in het elftal. Wat had die daar te zoeken?
Wie weet op deze vragen een antwoord?
 
Cartoon: Pietje van Dijk – Arie Voorzee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.