Vieze foto’s

View from Rákóczi Avenue towards Baross Square, Budapest (1970)


 

ter inleiding


Leer zien, leer kijken. Neem de tekens waar, analyseer beelden, bedenk wat achter façades schuilgaat, hoe gemanipuleerd wordt met foto’s. Lees ze of beter gezegd laat de fantasie werken, bedenk er een tegenbeeld bij, reconstrueer het mogelijk verhaal waarom de maker ons juist dit beeld wilt tonen en we mogelijke andere nooit te zien krijgen. Een insteek: POLITICS OF WAR, waaruit bijgaandefoto stamt.


ISRAEL – 1973

This picture is significant only because it was taken in the normally ultra-secret war room of southern command during the most critical hours of the Yom Kippur War. The army’s top generals face their maps, and so do I with my camera. I had simply walked in. No one stopped me or even asked me any questions. Everything was in disarray. The most secret maps were on the board and I was shooting pictures. It was frightening. This, essentially, was the war where the generals fought each other and the battles were won by the non-coms.
 


Nu de geur van spruitjes en pisbakken, immers de man wars van blote reten en kutjes rook ook bijzonder goed, figuurlijk, maar ook letterlijk. Dat leerde het vervolg op onderstaande ontboezemingen en vreemdsoortig gedrag.
 
Een tweet van André de Raaij uit 2012, nu @vanovernaar, waarin alle komende smaad en laster richting Tibaert al opgesloten zit


NAJAAR 2012


Wonderlijke zaken maak je mee op Twitter. een blote kont en de reacties, ook eentje van iemand die het volgende noteert: “De collega’s die klaarstaan om te pesten”. En wat lezen we onder andere? Dit: “Hoeveel bodems zitten er in de haat en de afwijzing, het collectief een zondebok te pakken nemen en uitschelden, “pesten” noemt men dat?” En verder op Twitter: “Elkaar helpen of toch maar niet?”. Mooie woorden worden gesproken, maar de praktijk, de praktijk die voor het opscheppen ligt, ook op Twitter?
 

 

 

Uit de serie: “Histories”

Luister ook eens naar “Mistero Buffo”:

 


 

“Mistero Buffo” (deel 1 en 2)

 

 

 

 

Nu moet u weten dat ik deze meneer een aantal weken geleden in levende lijve ontmoet heb. Ik werd voorgesteld als zijnde Tibaert, en ik kreeg vervolgens te horen: “Jou moet ik straks nog spreken”. M’n vrouw vertelde me later dat ze hoopte dat ik mijn mond zou houden… Het einde van het verhaal, hij ging me weer volgen op Twitter. Maar van dat plezier heb ik niet lang mogen genieten, gisteren ben ik weer door hem “ontvolgd”… Die Arnold toch. Stiekem zal hij Sjaakie wel gelijk geven met haar epistel, waarin te lezen valt: “Vieze Fons stuurt vanaf zijn blog de meest ranzige seks foto’s de wereld in waar niemand op zit te wachten…”.  Heb nou spijt dat ik hem niet rechtstreeks over die zangeres van het levenslied heb uitgehoord. Het is natuurlijk wel zo, zal Arnold denken, als je dit soort zaken die anderen over jou spuien reproduceert, is er een steekje los bij je. Zoiets zal hem niet overkomen, vandaar dat ik nu even die taak voor hem overneem.

Mij stoort vooral het gebrek aan communicatieve vaardigheden die hij tentoonspreidt. Niet rechtstreeks richting mij reageren m.b.t. die blote billen foto, maar er iemand anders in betrekken. Ook dat hij zelfs niet het minieme fatsoen kon opbrengen te reageren op de aan hem persoonlijk doorgestuurde tweets, enkele dagen voordat het blog met die foto verscheen,  met Latijns-Amerikaanse muziek, o.a. deze: Los Folkloritas, een opname die me om meer dan een reden nauw aan het hart ligt. Ach, dacht ik, laat ik Arnold een pleziertje doen, nadat hij een tweet verzonden had met een panfluit opname…

Geen reactie, geen dankjewel. Zoiets heet op zijn minst onbeleefd, vergelijkbaar met dat “ik moet je straks spreken”. Maar o schande, een blote kont, op de fiets, midden in Amsterdam. Nou wil ik niet gaan zeuren over de Walletjes, waar, naar het schijnt, nogal wat begeerlijk vrouwenvlees illegaal is geïmporteerd om uitgebuit, pardon, uitgebaat te worden op traditioneel Hollandse manier. En dan te bedenken dat deze foto als een ode gezien kan worden op het tolerante en vrijheidslievende karakter van Amsterdam. In de bovenstaande montage gebruikt om iets duidelijk te maken over (auto-)verkeer en verkeren. Zoiets gaat, begrijp ik nu, uit boven het bevattingsvermogen van Arnold.

Goed te weten dat hij het op het punt van bloot volledig eens is met Alexandra Strieker, de grote strijdster voor de zaak van Ayn Rand. Ook die wetenschap zal Arnold niet aan het twijfelen brengen over zijn morele gelijk, daarin stemmen dogmatici met elkaar overeen. Of van links, of van rechts, vaak is dan de stap naar fascisme niet meer ver. Zij zijn namelijk de moreel superieuren. Zie de tweet van Arnold bovenaan. Zij hebben hun oordeel steeds klaar, zij hebben het recht tot verketteren. Onder dat juk zullen we door moeten, met of zonder zachte g. En dan zit ik nog met een alom aanwezige verpleegster opgescheept. Ook weer bij Arnold. Ze heeft er een speciale neus voor, lijkt het.

Over blanke billen en Frontaal Naakt: Gloria. Over autootjes en bloot een ander maal. Denkt u dat u dit alles niet aangaat, dat mijn blog bestaat uit roddel en achterklap, sluit u dan aan bij de grote familie van Jacqueline Wouters op Twitter. Arnold en Huib Riethof gingen u voor, dus u begeeft zich in prima gezelschap. Zo’n beetje als bij de TROS vroeger. Oer-Hollands en o zo gezellig. En om lekker iedereen, die iets voorstelt in de maatschappij, terecht of niet verdacht en zwart te maken. Want wij…, enfin, dat hoef ik niet verder uit te leggen.
 


 
ps, oktober 2016:
Later, veel later kwam ik te weten dat ik niet aan “Arnold” (momenteel actief onder @vanovernaar) voorgesteld was, maar aan “André”, André de Raaij. Is in zijn geval sprake van een multiple persoonlijkheid? Veel wijst in die richting.
 
Inmiddels is duidelijk dat de foto ergens in Frankrijk genomen is en niet te Amsterdam. De Raaij heeft het uitgezocht. De sukkel dacht ook nog dat ik met Photoshop in de weer was geweest.
 
Uitgelichte foto: bron – Ingevoegde foto: David Rubinger/Corbis via Getty Images

Een gedachte over “Vieze foto’s

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.