Ziggo: gevaar!

Ralph Steiner: Untitled, New York (1925)Joachim Wilbers

 
Al zijn veel mensen zich hiervan niet bewust; informatie technologie staat nog in haar kleine en nauwe kinderschoentjes. Nauwelijks een halve eeuw oud en pakweg een goede 20 jaar min of meer algemeen is het niet verwonderlijk dat om de haverklap doodlopende wegen worden ingeslagen en technieken worden uitgeprobeerd die tot niets leiden of al achterhaald zijn bij de opstart. Dat hoort er nu eenmaal bij en is inherent aan elke nieuwigheid die de mens ontwikkelt; zoals toen de landbouw werd uitgevonden er niet onmiddellijk dors- en maaimachines over de velden crosten. Het vergt tijd iets tot ontwikkeling te brengen en nog veel meer om zulke nieuwigheden te optimaliseren. Veel mensen – klanten van internet leveranciers – zijn zich hiervan niet bewust en vinden zondermeer dat alles, zodra zijzelf aan het werldwijde web zijn aangesloten, fout- en probleemloos moet functioneren, terwijl het eigenlijk een wonder mag heten dat iedere burger min of meer constant kan worden bediend.
 
Het internet, zoals wij dat vandaag kennen, werd helemaal niet als zodanig ontwikkeld, maar vloeide voort uit een systeem van met kabeltjes aan elkaar geknoopte machines om militaire informatie van het ene legeronderdeel naar het andere te krijgen zonder hulp van een koerier of postduif. Het werkte ongeveer zoals een binnenhuis netwerk nu, en was totaal niet berekend op een wereldwijde capaciteit die we inmiddels als vanzelfsprekend hebben leren accepteren. De mens anticipeert snel, en totale uitval van internet zal nu, nog geen 20 jaar na haar uitvinding, een complete catastrofe zijn.
 
Die catastrofe loert constant, en hoe vaak we al aan de rand van deze ondenkbare afgrond hebben gestaan weten zelfs insiders niet; gewoon omdat we door de razendsnelle ontwikkeling het overzicht zijn verloren. Iets wat te snel gaat groeit uit zijn voegen, en wat met een huis gebeurt als de voegen het begeven weet een kind. Ik zeg niet dat het zál gebeuren; hopelijk nooit, maar het gevaar bestaat, hoe dan ook.
 
Daarvoor zijn een aantal oorzaken en de snelheid waarmee providers zieltjes willen winnen is er daar eentje van. Het vaak verouderde netwerk in het grootste deel van de wereld, dat was bedoeld om een relatief geringe hoeveelheid analoge signalen te transporteren is niet bestand tegen de onberekenbaar hoge stroom data waarmee we tegenwoordig worden gebombardeerd, met regelmatige uitval tot gevolg. Zelfs in een zo gesofisticeerd en beheersbaar landje als het onze zijn problemen dagelijkse routine; lees er de berichten maar op na! Voor één enkele hacker is het al een peuleschil om een gemiddeld netwerk plat te leggen, gewoon door voldoende huis-tuin-en-keuken computers van op afstand over te nemen en simultaan voor zich te laten werken. Het principe is eenvoudig: geen enkel systeem is lang bestand tegen overcapaciteit: als je maar genoeg pijlen afvuurt op één en hetzelfde doel begeeft dat uiteindelijk! Zo simpel, en je hoeft er de actualiteiten maar op na te slaan om te weten dat het vaak gebeurt.
 
Met dat in gedachte vind ik het dan ook ronduit misdadig dat door grote providers zoals Ziggo in de eerste plaats naar winst wordt gekeken, in plaats van voor de volle 100% in te zetten op investeringen om het netwerk te stabiliseren. Het gebeurt eenvoudig te weinig, ze hollen voortdurend achter de feiten aan en de dagelijkse gevallen van uitval worden laconiek als marginaal afgedaan.
 
Hoeveel nieuwsruimte ze ook krijgen, hackers delen in alle gevallen niet meer dan speldenprikken uit waarmee ik uiteraard de berokkende schade niet wil minimaliseren. Gezien over het totaal van het wereldwijde netwerk zijn het meestal strategisch geplaatste druppels met de bedoeling aandacht te trekken, en in het ergste geval criminele feiten te begaan. De moloch “internet” deert het niet, het doel is één uit een onmetelijke reeks radertjes, en het is ook altijd dat radertje – bank, overheid, etc. – dat in het nieuws komt, vreemd genoeg nooit de provider waaraan dat radertje hangt terwijl hackers toch hun wegen moeten bewandelen om bij het doel te komen. Denk daar maar eens over na; zelfs Hitler wist het al: autowegen aanleggen om de vijand te verslaan…
 
Dat is in feite wat een provider is: de wegenwachter, de spin in het web die haar infrastructuur beheert en in de gaten houdt, en mochten spinnen zo laks en nalatig zijn als menige aanbieder zich blijkbaar gedraagt, ze zouden snel verhongeren. Maar daarover een volgende keer meer, oftewel meer inzicht in het materiaal waarmee de grootste internet-boer van ons land haar winsten genereert.

 
Wordt vervolgd…


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.