JSF of Lef

De Joint Strike Fighter X35A (nu F-35 Lightning II)Felix van Moll


Een discussiebijdrage

JSF OF LEF

De aanschaf van de JSF komt op ca 7,6 miljard € (prijspeil 2010). Dit is de voorlopige prijs met o.a. 19 % BTW. Tot nu toe is de prijs in de loop 100% meer geworden als in de aanvang bekend was. Bedragen staan ook al vermeld in kamerbrief 22 mei 2013 van meer dan 10 miljard€. Verder bedragen de kosten per toestel(alleen aanschaf) ca 90 miljoen €  per toestel bij ca 85 toestellen. (Nogmaals deze prijzen staan niet vast en verhogen zich continu).
Zie ook: Algemene Rekenkamer – Brief aan de Tweede Kamer 22 mei, o.a. blz 13.

Je kunt ervan uitgaan bij aanschaf van 85 toestellen dat maar een deel inzetbereid is (operationeel inzetbaar) is. (Vanwege reparaties, onderhoud enz.) Het percentage zal tussen de 50 – 75% liggen. Dus tussen de 42 en 63 toestellen maximaal operationeel bereid voor vluchten. De actualiteit nu is dat er 37 JSF voor € 4,3 miljard worden aangeschaft. Of er later meer komen is onzeker of onbekend.
Geen groot aantal voor acties met onze NAVO bondgenoten. Onze impact bij militaire acties zal dan ook zeer beperkt zijn. Wat stelt Nederland in deze dan ook voor?

Een verder punt: een groot bedrag moet Nederland op de begroting zetten voor aanschaf en onderhoud voor direct en de toekomst en dat in deze tijden waarin veel gespaard moet worden op belangrijke zaken zoals zorg, de pensioenen enz.

Daarbij bezit Nederland een Internationaal Gerechtshof en een Vredespaleis, internationaal goed bekende instellingen.
Maar hoe onafhankelijk ben je of word je gezien in de wereld als je ook meedoet aan allerlei acties zoals bv Irak, Afghanistan?

Zou het daarom niet, vooral in de toekomst gekeken gezien de internationale taken van Nederland niet passender en ook nog goedkoper zijn als Nederland gedeeltelijk of totaal afziet op termijn of direct van de aanschaf van de JSF en overgaat naar aanschaf van helikopters alleen in te zetten voor humanitaire doeleinden. Dit zou in overeenstemming zijn met onze taken van het internationaal gerechtshof en het Vredespaleis.
M.a.w. kunnen we daarom in de toekomst (Toekomstperspectief) ons niet beter daarmee internationaal profileren en ons tevens zulke hoge kosten besparen.
Op dit moment heeft Nederland overigens 69 helikopters van verschillend kaliber in bezit gestationeerd in Gilze – Rijen.

Het nadeel zal overigens zijn dat onze bijdrage in NAVO/NATO verband bij militaire luchtmachtinzetten natuurlijk  niet meer aanwezig zal zijn. Nederland kan daarin dan ook geen volwaardig partner meer zijn.
Uiteraard zullen de compensatieorders  bij niet aanschaffen van de JSF voor Nederland wegvallen. Daarvoor in de plaats kunnen natuurlijk wel compensatieorders voor aanschaf van meer helikopters komen.

Wel kan er eindelijk een goed geoutilleerde luchtmachtinzet van respectabele internationale omvang gecreëerd worden die snel inzetbaar is bij rampen, hongersnoden enz.

Als bijdrage gedacht aan de discussie.

Felix
 

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.