Een donkere huidskleur

Albert Edelfelt: Virginie
Sinds vandaag weet ik het. Ik ben een racist. Zwarten, zwartharigen hadden steeds mijn voorkeur. Dat mag je niet zeggen, de bijbehorende gevoelens moet je onderdrukken. Mijn jeugdliefdes waren zonder uitzondering zwart met vaak een mooi getinte huidskleur,. Ze kwamen uit Indonesië, Curaçao. Nog heb ik dat, alhoewel in de loop der jaren ook roodharigen, zeker kastanjebruine, mijn aandacht trekken. Met blond en blank als Maxima heb ik niets. Vermoedelijk zit het in mijn genen. Mijn beide grootmoeders waren ravenzwart, een van de twee werd “die schöne Jüdin” genoemd.

Erfelijk belast… Vermoedelijk volgens de laatste stand van de racistische wetenschap is dat kennelijk zo. Een autoriteit bericht vandaag: “Geen idee maar de uitspraken zijn het wel. Zoals ook het benoemen van iemands huidskleur racistisch is @huibree. Waar sloeg “geen idee en uitspraken” op? Ha, over Smeets, bekend reporter, stond iets in een krant. Een kenner van het fascisme noteert: “Goed dat stap voor stap waakzaamheid groeit! => Woede na opmerking Smeets over Joodse afkomst schilder.” 

Nu is antisemitisme van alle tijden, zeker in onze gewesten. Onze woordenboeken, die een afspiegeling vormen van onze cultuur op christelijke grondslag, staan bol van laakbare uitdrukkingen over joden. Een jodenstreek… Wie zijn dat toch die steeds over joden in de weer zijn? Aan de ene kant degenen die joden adoreren om welke reden dan ook, aan de andere kant die ze verachten. Mogen joden niet gewoon mens zijn, zonder vooroordelen leven? Verdomd, het lijkt er sterk op dat ze door het vestigen van een eigen staat een molensteen om hun nek hebben hangen. De molensteen zionisme.

Laten we niet afdwalen, antisemitisme was dus de aanleiding om tot die uitspraak over kleurtjes te komen. Frappant, want hiermee krijgt de rassenleer van de nazi’s achteraf een legitimatie. Er staat immers duidelijk: “Zoals ook het benoemen van iemands huidskleur racistisch is.”. Overduidelijk wordt hier antisemitisme aan ras gekoppeld. Dit is geen haarkloverij, maar het staat er echt. Griezelig vind ik dat. De man, die een werkelijk kwalijke opmerking had gemaakt over een schilder, een loepzuivere antisemitische uitspraak, wordt terloops ook nog als onhandig en hufterig weggezet. Dat laatste niet vanwege het TV programma, waarin hij die laakbare uitspraak deed, maar vanwege zijn activiteiten voor de Tour de France in Maastricht. Wat het een met het ander te maken heeft is me niet duidelijk. Wel goed om iemand op niet inhoudelijke gronden af te branden.

Hoe ik dit alles weet? Ik volg deze mensen niet, ik heb ze zelfs geblokt. En toch zie ik ze van tijd tot tijd, nu vanwege feminisme, vrouwenpartij… Daartoe had ik een drietal lijntjes aangemaakt, voordat mijn blogspots verdwenen. Omdat Arnold me weer ging volgen heb ik hem eraan toegevoegd. Voorlopig laat ik dit hulpmiddel staan, hoef ik niet steeds te zoeken.

Zo zie je maar, je stuit voortdurend op onverwachte zaken. Neem deze retweet bijvoorbeeld. Het origineel verscheen al drie dagen geleden, maar Arnold/André vond het bericht zo waardevol dat hij het nog eens onder de aandacht bracht:

Schermafbeelding 2013-12-10 om 21.14.35
“Waarom ik lid ben geworden van #PvdD”


Daar is ie dan, Anshof van Gijn. Geen geintje, die man heeft, zonder het zelf te weten, me Eveline van Donkelaar op het dak gestuurd. Daar ben ik praktisch zeker van, zei ze. Die dubbele naam, Van Gijn stond boven de garage, toen hij het pand kocht, of iets dergelijks, vertelde Eveline me. Ze stuurde me een aantal e-mailtjes om uit te leggen hoe het met die man zat. Hij hanteerde ook een dubbelganger op Twitter, die deed alsof hij z’n broer was legde ze me onophoudelijk uit. Wat die Anshof precies misdaan had in haar ogen weet ik nog steeds niet. Bij die Henk Bres was ze nog duidelijk geweest. Fons, pas op, dat is Haagse onderwereld, voor je het weet staan ze voor je deur. Omgekeerd, moet ik nou concluderen, van Bres heb ik geen last gehad, van Anshof des te meer. Hij belde me zelfs op. Meneer, hoe komt u aan mijn nummer? Van het OM uit Den Bosch zei de man. Je maakt wel wat mee, dankzij Twitter. Ook die Arnold. Wat zou Eveline hem nu gaan influisteren? Met Anshof kan ze uit goed fatsoen geen pakt meer sluiten tegen Tibaert. We wachten af hoe deze soap zich verder ontwikkeld, uiteindelijk ben ik ook maar toeschouwer met dat verschil dat ik dit soort zaken wel wens te melden, deze zeker gezien de voorgeschiedenis.

Zou Eveline weten dat Mart Smeets uit het Limburgse stamt, nog wel als ik me niet vergis uit Venlo. Welke conclusies gaat ze aan deze informatie verbinden? We wachten af.

Nog een anekdote over Eveline. Mijn kindertjes zagen geen verschil tussen zwart en wit, vertelde ze. Valt op haar blog terug te lezen. Zijn ze kleurenblind?


Uitgelichte afbeeding: Albert Edelfelt – bron
Ingevoegde foto: Mijn grootmoeder op 18 jarige leeftijd, Bonn, 1900

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.