Psychopaat Yollie

George Silk: Shanghai Pharmacies – Shopping in Shanghais largest pharmacy (1946)
Yollie, een pseudo van iemand die niet in Maastricht kon aarden en er nog steeds verblijft. Ze moet haar dochter en kleinkinderen beschermen tegen een psychopaat die voor niets terugdeinst. De politie is op de hoogte, maar weigert vooralsnog in te grijpen. 

Ik moest weer aan deze geschiedenis denken omdat m’n vrouw gisteren een bijeenkomst had i.v.m. een buurtfestival in Maastricht, Manus van Alles. Enkele dagen eerder was ze ook bij een workshop in een school waar de kinderen betrokken werden bij de a.s. festiviteiten. M’n vrouw is een lieve vrouw, zegt Yollie, helaas hij is aan de drank en z’n kinderen mijden hem. Ze beweerde zelfs dat ze een afspraak had gemaakt met de dochter. M’n dochter wist uiteraard van niets.

Zo werkt dus internet. Je bouwt een status op van een hardwerkende, zorgzame en lieve wijkverpleegster, ook al voer je geen fluit uit, en je bezoedelt, maakt verdacht. Waarom? Dat blijft voor mij een raadsel. Haar opereren maakt intussen wel duidelijk waartoe desinformatie leidt en hoe makkelijk ze in de wereld te zetten is. Ik wist dat al jaren en toch komt de boodschap niet aan bij mensen van wie je anders zou mogen verwachten. Integendeel, ze maken er met gretigheid misbruik van. En weer, waarom?

Bij het archiveren van alle spullen kwam ik deze TL tegen van iemand die gezorgd had dat mijn weblogs verdwenen bij Google. Het argument, een doldwaas maar om verhaal te halen bij Google een zeer effectief, schending auteursrecht. Om haar geweten te ontlasten, om te tonen dat het recht aan haar kant stond en welk miserabel figuur ik wel niet was maakte ze een apart weblog aan. Enkele mensen werden meteen geïnformeerd of waren dat al, waaronder Yollie.

Yollie postte op de bijbehorende Twitteraccount, die na enkele weken weer spoorloos verdwenen was, onderstaand bericht. Het lijkt me een treffende kenschets van haar, een zelfportret. Is Yollie een psychopaat? Ik durf en mag een dergelijke vraag niet beantwoorden, ondanks het feit dat ik hoogst merkwaardige en verontrustende dingen beleefd heb met haar. Ik ben niet competent voor het lichten van schedels. Ze komt op mij wel gewetenloos over, net als haar kompanen. Mijn bescherming, o.a. dit weblog. En muziek…
Bericht van Yollie:


  • 6 Feb 2014
  • Metro Holland (Holland)
  • ANNETTE KARIMI annette.karimi@metronieuws.nl
Samenleving vol met stille psychopaten
 
”De grootste groep zijn mensen die geen of een nauwelijks ontwikkeld geweten hebben, sociaal wenselijk gedrag imiteren en zelfs heel warm en prettig kunnen overkomen.”
schrijver en bewustzijnsdeskundige Jan Storms.
 
In onze samenleving leeft een enorme groep stille huis-tuin- en keukenpsychopaten, betoogt Jan Storms, schrijver en bewustzijnsdeskundige. Een op de twintig mensen is een stille huis-tuin-en keukenpsychopaat. Deze enorme groep van geesteszieke mensen trekt een spoor van vernieling in persoonlijke relaties en op het werk, aldus Jan Storms, schrijver en bewustzijnsdeskundige. ”We zouden veel meer kennis over hen moeten krijgen, en meer persoonlijkheidstesten moeten uitvoeren op werkplekken waar met kwetsbare mensen gewerkt wordt”, zegt hij.
 
Storms bestudeerde het fenomeen, en schreef het boek Destructieve relaties op de schop dat dit jaar de achtste druk beleeft. ”De grootste misvatting is dat psychopaten gekken zijn die met bebloed mes tussen de tanden rondlopen. Dat is een grote uitzondering. De grootste groep zijn mensen die geen of een nauwelijks ontwikkeld geweten hebben, sociaal wenselijk gedrag imiteren en zelfs heel warm en prettig kunnen overkomen. Storms geeft naast lezingen ook behandelingen aan slachtoffers van deze destructieve mensen. ”Psychopaten hebben geen empathie (doen alsof), zijn meestal manipulatief en egoïstisch, en hebben nauwelijks zelfreflectie.”
 
Toch worden ze nauwelijks herkend, zelfs niet door hulpverleners, betoogt Storms. ”Als je opmerkzaam bent, kun je zo iemand herkennen door je intuïtie. Je kunt het gevoel hebben dat er iets niet klopt. Een psychopaat spreekt zichzelf ook tegen in zijn verhalen, zijn feiten kloppen niet.”
Op de werkvloer en in persoonlijke relaties richt een dergelijk persoon enorme schade aan, hoort Storms van slachtoffers in zijn spreekkamer en in vele mails. ”Uit onderzoek blijkt dat onder topmanagers psychopathie nog eens vier maal vaker voorkomt dan in de gewone populatie. Dat zijn mensen die over grote groepen mensen beslissingen nemen.”
 
Oorzaken voor psychopathie zijn overerving, maar ook grote trauma’s als zware mishandeling, ernstige verwaarlozing”, zegt Storms, die niet gelooft dat er veel aan te doen valt. ”Vaak
Jan Storms stopt de ontwikkeling nog voor de 4-jarige leeftijd. Het is, denk ik een misvatting dat het onder mannen meer voorkomt. Ik denk dat het onder mannen en vrouwen ongeveer evenveel voorkomt.”
  
Volgens Storms is psychopathie voor een normaal persoon nauwelijks te vatten. ”Je kunt iets wat er niet is (geweten) niet begrijpen. Het beste kun je afstand houden, oppervlakkig blijven in het contact met psychopaten. Je moet weten hoe jezelf te beschermen.


(de markeringen zijn door Yollie aangebracht)
 
Uitgelichte foto: George Silk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.