Liefdesgroeten

Imperialistische…

Liefdesgroeten uit Teheran – Het einde van een fatwa? Zo heette vandaag een programma op de Duitse radio over Salman Rushdie en de Satanische verzen, grotendeels uit onze gedachten verdwenen. Nog voor het uitspreken van die fatwa door Khomeyni was Rushdie te gast bij Adriaan van Dis. Tien jaar geleden keek de VPRO terug op deze affaire.

Wat mij steeds heeft verbaasd is hoe weinig aandacht werd besteed aan het feit hoe Khomeyni de macht kon grijpen in Iran. Strikt genomen was hij een product van het Westen, net als zijn voorganger de Sjah en als later de Taliban in Afghanistan. De greep op de olie en strategische belangen stonden en staan centraal.

Als ideologische mantel dient nu het werk van Huntington, “The Clash of Civilizations”, een werk waar ternauwernood over gesproken wordt, maar waaraan Wilders en zijn adepten direct en indirect hun praatjes ontlenen.

 

 
Uitgelicht: cover TIME

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.