La musique classique est-elle morte ?

Ernst Ludwig Kirchner (1933)
Is de klassieke muziek dood, stond als vraag in een tweet afgelopen week van France Musique te lezen. In het bijbehorende stuk werd verwezen naar Slate: Requiem – Classical music in America is dead. Of het zo’n vaart zal lopen, of het ook in Europa dreigt? Lees de artikelen maar.

Weet je wat, dacht ik, ik zet een concert op internet, dat een beetje het tegendeel aantoont. Bedenk daarbij de vlucht die onze kennis van de muziek en de bekendheid met vele vormen van muziek en muziekculturen heeft genomen sinds de Tweede Wereldoorlog. De zoektocht naar de oude muziek is er een van.

Als zoveel is het bedoelde concert op internet geplaatst weer verdwenen. Welk het was weet ik niet meer. Als compensatie een muzikaal kleinnood door hetzelfde ensemble uitgevoerd, La Fenice o.l.v. Jean Tubéry.


Maurice Ravel. De helderheid van klank is een waar genot voor het oor. Weg van elke vorm van vulgariteit.


Overigens, de term klassieke muziek is een nietszeggende, vaak bedoeld om aan te duiden wat niet tot het dagelijks geconsumeerde muzikaal behang behoort. Ter Berieselung zeggen de Duitsers.


Uitgelichte afbeelding: Ernst Ludwig Kirchner – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.