Amsterdam: brand, overstroming en pest

Een Nachtwacht, die er geen is, overdag geschilderd: Rembrandt
Schermafbeelding 2014-03-25 om 16.12.47Wie had het kunnen bedenken? Obama, de president, die “legaal” laat moorden, en de Nachtwacht vormen samen de sleutel tot een kijk in de bovenkamer van de Bataaf, van alle fascistische smetten vrij. Zie Orwell.

De Nachtwacht, niet de echte van Madrid, maar een schilderij van Amsterdamse notabelen die wisten hoe je aan geld en macht kon komen. De cineast Peter Greenaway geeft er zijn eigen kijk op. Intrige, moord en broodroof zijn de thema’s die hij behandelt in zijn eigenzinnige en ontluisterende film over het sprookje van de Hollandse Gouden Eeuw.

 

Schermafbeelding 2014-03-25 om 16.22.40
Trailer


Kijk hier, roept de Bataaf uit, hier op de Nachtwacht staat een van mijn voorouders helemaal in het rood. Mijn neef heeft het uitgezocht, een stamboom die eeuwen teruggaat. Is er een beter bewijs voor een reinrassige Bataaf? Zeker niet. Mogen andere Nederlanders in zeer grote getale afstammen van Duitsers, Hugenoten of Portugese en Antwerpse joden, de ware Bataaf kent zijn wortels. Handel, roof  en schraapzucht hebben zijn macht en autoriteit gevestigd. Glans en glorie zijn gehouwen in steen op de Dam, het grauwe stadhuis, later ingepikt door het koningshuis.

Een Bataaf is voorbestemd, dat leert hem zijn religie. Hij leeft in de veronderstelling dat God met hem iets groots voorheeft. Zijn daden beschouwd hij als door God gezegend. Zo kon hij de slavenhandel legitimeren, zo kon hij speculeren op de beurs. Zo kon hij oordelen over goed en kwaad. Slecht, of op zijn minst primitief, maar vaak zeer nuttig, waren de anderen. Daarop baseert de Hollandse tolerantie. Handel voor alles. Gastvrij kon hij niet zijn, dan zou hij moeten delen. De ruimte was toch al zo beperkt, toen en nu.

Het volgen van enkele mensen op Twitter, die op de een of andere wijze Tibaert kwaadwillend gezind zijn hebben me de ogen voor de tegen deze achtergrond nog springlevende mentaliteit geopend. Hun zendingsdrang, hun dédain t.o.v. anders denkende en levende mensen is grotesk. Samenwerking en ondersteuning wordt slechts gegeven als het eigenbelang gediend wordt. Zij weten hoe de wereld eruit dient te zien en daarin, in hun opvatting van het ideaal, de harmonie, heeft de rest, de overweldigende meerderheid, zich maar te schikken. Uit die kracht kon het kapitalisme ontstaan, het handelskapitalisme, waaraan uiteindelijk niet getornd mag worden, o zo trots als ze zijn op de verworvenheden. De broeders en zusters overzee zijn goede leerlingen gebleken en overtreffen nu de meester.

Obama en de Nachtwacht… Obama weet wie hij schatplichtig is.
Schatplichtig aan de Bataafse cultuur volgens Greenaway aldus: “Die drie Andreaskruizen in het stadswapen staan voor brand, overstroming en pest”….

Tot slot, die echte Nachtwacht van Madrid, op muziek gezet.
ps:

Het lijntje voor inspirerende gedachten. Deze vrouw heeft nauwelijks ergens kennis van en dank haar Bataafse inborst laat ze dat dagelijks ongegeneerd blijken. Zinnige opmerkingen zijn aan haar niet besteed, vragen die haar te na komen negeert ze soeverein. Deze bijvoorbeeld op haar bravoureus in beeld gezette neef, die van de stamboom:

“Heb ook deze nog:a new baronet, vanwege het hutje dat hij gekocht heeft. Hard werken, voor mijn aangetrouwde nicht, wel leuk om te bezoeken. Neeflief is zo gek als een ui, zijn vrouw een schat, hutje is wel vermakelijk scotland.org.uk/castles/earlsh….” – “Zo dat was de snobtak, de rest zijn gewoon allemaal harde werkers!;-))” – “Het enige leuke van stambomen is dat je er zemelaars mee om de oren kunt slaan;-)))))”

“Het kan voor anderen alleen interessant zijn als je de sociale dimensie in acht neemt. Toen ik in het Rotterdamse stadsarchief wilde duiken bleek net collega-onderzoeker Sjaak van der Velden bezig te zijn geweest en dan is er een tijd een embargo.”

Op deze reactie kwam geen antwoord meer. Overigens deze vrouw verloochent en passant even dat haar naam bepaald is door afstamming in de mannelijke lijn. Ach, genealogisch onderzoek, waartoe dient het? Om nazi-praktijken te kunnen legitimeren? Een Ahnenpaß, een stamboom, samen te stellen? Of zoals Arnold zegt, je te verdiepen in de sociale dimensie? Dat laatste is zinvol…: Scaf.


Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.