Hohe Messe

· cultuur, muziek
Authors

De jaren vijftig, de eerste platenspeler, een Triotrack aangeschaft via MMS, een verzendhandel gespecialiseerd in klassieke muziek. M’n spaarzame zakgeld weggooien aan populaire singels en EPtjes kwam niet bij me op. Een oom te logeren uit Canada die dagelijks het vioolconcert van Tchaikovsky repeteerde, met eindeloos geduld, dat maakte indruk. Zijn grote kennis van opera en zangers niet minder. Op ontdekkingstocht ging ik. Aangeschaft werden werken die ik nog nooit gehoord had maar perse wilde leren kennen. Als leidraad dienden de XYZ van Höweler en Luister. Besproken werd in dat blad de Hohe Messe van Bach met Hermann Scherchen als dirigent. Meteen gekocht. Fascinerend en ik was voor altijd gewonnen voor de muziek van Bach. Doodzonde, de LP heb ik niet meer.

Een recente uitvoering heb ik op You Tube gezet. Volg mijn ontdekkingsreis, u zult er geen spijt van hebben. Ter inleiding het artikel van Casper Höweler over deze RK mis van een een protestantse componist.

Schermafbeelding 2014-03-27 om 20.10.38Voor een betere leesbaarheid hier het PDF: Höweler – Hohe Messe Bach.

Het blijft te betreuren dat Bach bijna zijn hele leven lang in armzalige (en bekrompen) kerkelijke dienst heeft moeten slijten. Als contrapunt nog enkele minder bekende pareltjes van Bach.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: