Hohe Messe

· cultuur, muziek
Auteurs

De jaren vijftig, de eerste platenspeler, een Triotrack aangeschaft via MMS, een verzendhandel gespecialiseerd in klassieke muziek. M’n spaarzame zakgeld weggooien aan populaire singels en EPtjes kwam niet bij me op. Een oom te logeren uit Canada die dagelijks het vioolconcert van Tchaikovsky repeteerde, met eindeloos geduld, dat maakte indruk. Zijn grote kennis van opera en zangers niet minder. Op ontdekkingstocht ging ik. Aangeschaft werden werken die ik nog nooit gehoord had maar perse wilde leren kennen. Als leidraad dienden de XYZ van Höweler en Luister. Besproken werd in dat blad de Hohe Messe van Bach met Hermann Scherchen als dirigent. Meteen gekocht. Fascinerend en ik was voor altijd gewonnen voor de muziek van Bach. Doodzonde, de LP heb ik niet meer.

Een recente uitvoering heb ik op You Tube gezet. Volg mijn ontdekkingsreis, u zult er geen spijt van hebben. Ter inleiding het artikel van Casper Höweler over deze RK mis van een een protestantse componist.

Schermafbeelding 2014-03-27 om 20.10.38Voor een betere leesbaarheid hier het PDF: Höweler – Hohe Messe Bach.

Het blijft te betreuren dat Bach bijna zijn hele leven lang in armzalige (en bekrompen) kerkelijke dienst heeft moeten slijten. Als contrapunt nog enkele minder bekende pareltjes van Bach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: