Kerstmuziek

Otto Dix, Verkündigung (1950)
Op het idee gebracht door een programma via France Musique, La grand caléidophone – “Noël pop”, ben ik weer eens op zoek geweest naar een bevredigende opname van de beroemde Tsjechische Kerstmis van Jan Jakub Ryba en kwam uit bij een weblog met opnamen van oude mono LP’s en 78 toeren platen. Wie achter het blog schuil gaat wordt niet duidelijk, maar er zijn heel wat pareltjes te vinden.

Eerst even terug naar Ryba, of meer in het algemeen de Tsjechische muzikale traditie van dat feest. Een mooie inleiding geeft een programma van Radio Praha: “The magic of Czech Christmas Music”. U hoort het, heel opmerkelijk dankzij de communisten gingen de Tsjechen op zoek naar oude tradities. Zo makkelijk valt een volk z’n eigen cultuur niet af te nemen. Toch verbaast het gezegde me een beetje want het fameuze platenlabel Supraphon bracht al eind 50er jaren een opname van Ryba’s mis uit, een opname die ik nog bezeten heb.

Op genoemde site staat weer een andere opname onder Václav Smetáček, een oudere dan die ik nog wel bezit met deze dirigent opgenomen in 1966. Dus minimaal drie versies zijn in de naoorlogse periode verschenen.

Hier de oudere Smetáček opname:


Wilt u verschoond blijven van af en toe zelfs ernstige vervormingen van het geluid dan is de volgende de aangewezen weg voor een eerste kennismaking. Minder sprankelend, wat gedragen, langzamere tempi, toch mooi:


Een uitvoering uit het Praags conservatorium die heerlijk is om te beluisteren, wel wat robuust, maar verrukkelijk spontaan: ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ – JAKUB JAN RYBA.


Het Weihnachtsoratorium van Bach mag dezer dagen natuurlijk niet ontbreken.
 

English Baroque Soloists – Monteverdi Choir – John Eliot Gardiner

 

 

Uitgelichte afbeelding: Otto Dix

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.