Kerstwake thuis…

De geboorte uit het klooster van Vyšší BrodMooi zou het zijn als we ons eens massaal in gingen zetten voor een voor iedereen plausibel kalenderjaar, niet gedomineerd door opgelegde religieuze tradities. Belachelijk toch dat de twaalfde maand van het jaar december, de tiende heet. We zitten nu opgescheept met een wel erg vreemde week van het laatste jaar, doordeweekse feestdagen waar niemand zich lekker bij kan voelen. Ja, we weten niet meer beter, maar is dat een reden om het zo maar tot in alle eeuwigheid te laten?

Kerstmis op de laatste zondag van de maand december, nieuwjaar op 1 maart. Dan klopt ook de kalender weer. 

Voorlopig zal het wel bij het oude blijven, met wisselende data voor Pasen en Pinksteren (en niet te vergeten carnaval) voor wat de christenen betreft. 

We gaan nu de kerstnacht in met Kerstwake en kerstbrood. Een glaasje wijn en een lekker hapje. Muziek niet te vergeten. Onze kersttraditie thuis, en daar houden we aan vast,  is het beluisteren van de Tsjechische Kerstmis van Ryba. Ze geeft iets weer van kinderlijke blijheid. Via de diverse delen van de mis wordt het kerstverhaal verteld. Hier is bovenstaande versie te beluisteren: Kerstmuziek. O ja, voor ons geen kerstboom…

Fijne feestdagen voor iedereen!


 


Misschien ga ik het komende jaar beginnen met het digitaliseren van zeldzame LP’s, ook deze:


Op You Tube valt veel terug te vinden, helaas is de geluidskwaliteit vaak niet best…Update december 2016


Uitgelichte afbeelding: Nationale Galerie in Praag

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.