North Brother Island – The Last Unknown Place in New York City

Christopher PayneJur Kuipers


Christopher Payne maakte foto’s op een verlaten eilandje, North Brother Island, dat deel is van de stad New York. Moeilijk voor te stellen dat deze wereldstad een stukje “post-apocalyptisch-paradijs” herbergt.

Halverwege de negentiende eeuw kwam op dat eiland een “pokkenhospitaal” wat zich vervolgens uitbreidde tot een oord voor “quarantainebare ziekten”. Mary Mallon, een dame die drager was van tyfus, – bijnaam “Tyfus-Mary”, moest daar haar leven slijten omdat ze, hoewel Tyfus-drager en zelf niet ziek, mensen kon besmetten. Een verhaal apart.

Na de Tweede Wereldoorlog bood het eiland nog onderdak aan oorlogsveteranen. Begin jaren 60 verlieten de laatste bewoners het eiland en kreeg de natuur, onbedoeld, de gelegenheid zich te herstellen. Op dit moment is het eiland niet toegankelijk voor mensen… tenminste…

Christopher Payne kreeg de gelegenheid daar foto’s te maken. Het leverde m.i. fascinerende platen op. Ik moest bij het bekijken denken aan de omgeving van de Tsjernobyl-kerncentrale, waar in 1986 vanwege stralingsgevaar tienduizenden mensen halsoverkop huis en haard moesten verlaten.

Ook daar bij Tsjernobyl is te zien dat de natuur bezig is alle tekenen van menselijke activiteit te overwoekeren. Over dit gegeven in Tsjernobyl, zie artikel en video op The New York Times van 5 mei jl.: At Chernobyl, Hints of Nature’s Adaptation.

Overigens, de Tsjernobyl-centrale wordt binnenkort overdekt met een 32.000 ton wegende constructie. Een miljarden Euro’s kostende operatie, voornamelijk bedoeld om ervan verzekerd te zijn dat er de komende tientallen jaren niet nóg meer straling zal ontsnappen. Of daar in de directe omgeving de komende honderd jaar nog weer mensen zullen gaan wonen lijkt vanwege de lang aanhoudende straling uitgesloten. Lees eventueel dit interactive artikel op The New York Times: Chernobyl: Capping a Catastrophe.

Over de Fukushima-centrale zal ik het nu maar niet hebben. De kernramp daar in Japan duurt, meer dan drie jaar na aardbeving en vloedgolf, nog voort.

Op North Brother Island geen dieren en planten met door straling veroorzaakte genetische afwijkingen. Ook geen wolven of beren waar je voor op de hoede moet zijn. Geen Geigerteller nodig om radioactieve straling te meten.

Schermafbeelding 2014-05-16 om 02.37.25

Christopher Payne fotografeerde op North Brother Island de gebouwen. 50 jaar verval? Het is maar hoe je het bekijkt.

Met of zonder mensen, – leven op planeet Aarde gaat gewoon door. En áls de mens eens zal zijn verdwenen, wat ooit wel zal gebeuren – geen enkel levend wezen behoort de eeuwigheid toe – dan resten van zijn aanwezigheid slechts de echo’s van zijn vergankelijkheid.

Op Christopher’s website is meer van North Brother Island te zien: chrispaynephoto.com – PHOTOGRAPHY. Op zijn website kun je eventueel zijn boek “North Brother Island: The Last Unknown Place in New York City


 
Foto’s:

The Mysterious New York City Island You’ve Never Heard Of

By Jordan G. Teicher
Bron foto’s: Slate

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.