Het moreel failliet van Krapuul

Ugo La Pietra: “La dedodificazione dell’ambiente” (1972)
Gisteren verscheen een bericht op de site (van) Krapuul over het drama MH17. Een uiterst merkwaardig stuk. De schrijver hangt zijn bericht op aan een aantal tweets. Ongevraagd wordt Onno Bosma geciteerd om vervolgens te kunnen zeggen: “Bij mij ligt dat net anders. Ik zie deze gebeurtenis niet als een oorlogsmisdaad. Ik heb wel verdriet en laat me ook, zo je wilt, meesleuren in het nationale rouwgevoel.” Zie mij, ik heb verdriet en ben een echte vaderlander. En dan komen uithalen richting Bart Schut en Bas Paternotte. Rekeningen moeten immers vereffend worden.

Boven het bericht staat: “MH17 en toch proberen je hersens te blijven gebruiken”. Dan verdeel je de partijen ter plaatse in de goeden en de fouten, zegt nog iets over goedkope vliegreizen en je hart is gelucht. Zie mij als strijder tegen al het onrecht in de wereld, mij kunt u vertrouwen en heb verdriet. Wat is dat toch, waarom ik mijn stekels opzet bij dergelijke praatjes? Omdat ze inwisselbaar zijn met zo vele, niet op de laatste plaats met die van mensen als Wilders. In de kern zeer banaal, maar instinctmatig weten of proberen deze mensen een gevoelige snaar te raken. Slot van het liedje, wij zijn de goeden en zij deugen niet.

Elke discussie wordt zo de pas afgesneden, een klimaat waarbij fascisme gedijd. Je bent het eens of oneens. Punt. Edoch, zeker in het geval als dit geldt de wijsheid dat de waarheid het eerste slachtoffer is over wat er plaatsvindt. Dan is kennis van zaken nodig om wat meer inzicht te verkrijgen, kennis die we bijna allemaal ontberen. Het enige dat rest is proberen de juiste vragen te formuleren. In dit geval, was het wel mogelijk dat vliegtuig af te schieten? Wie heeft er belang bij, enz. Helaas, de oordelen zijn al geveld, en de moreel superieuren denken hun gelijk te halen over het leed van de slachtoffers en nabestaanden heen. Zeer onfris.

De schrijver van het stukje in Krapuul was Jeroen van den Heuvel, oprichter en opperhoofd van die site. Aan zijn integriteit en politiek vernuft mag gerust getwijfeld worden. Ik spreek uit ervaring.


Uitgelichte afbeelding: Ugo La Pietra

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.