Creatieve geesten

Navajo Mask – Edward S Curtis, 1904

Er zijn van die woorden die kan ik niet meer horen. Creativiteit is er eentje van, bewustmaken een ander. Een bewustmakingsproces, hoe verzin je het? Mensen die dergelijke woorden bezigen weten in het gros van de gevallen niet waarover ze praten. Intelligentie vergat ik in de gauwigheid nog. Ze behoren tot het begrippenkader van mensen die zichzelf bijzonder achten, nooit werkelijk iets gecreëerd hebben, nauwelijks ergens kennis van bezitten en vooral heel snel met hun oordeel, meest in negatieve zin, over de medemens klaar staan. Eigendom verleent hun de status die ze als vanzelfsprekend beschouwen. Hun gedachtebrouwsels zien ze als uniek. Er hangt een prijskaartje aan zoals bij alles wat ze te bieden hebben. De kleinburger in optima forma, de steunpilaar van de burgermaatschappij met dito regels en wetgeving. Zo ook het auteursrecht.

Ga niet in de krochten wroeten waaruit hun hersenspinsels en kromme redeneringen voortkomen want dan word je gebrandmerkt. Je vormt een bedreiging voor hun vermeend (geestelijk) eigendom. Hun autoriteit wordt aangetast en ze doen een beroep op een in hun ogen hogere autoriteit. Eentje waarbij geen verweer mogelijk is. Google bijvoorbeeld, in het geval van internet. We zijn dan verder van huis dan ooit. We, die mensen die niet op eigen profijt uit zijn, die graag delen en niet mensen afbranden, wij dus, die nog enige notie hebben van wat solidariteit en medemenselijkheid betekenen. Zij kunnen we missen, ze maken kapot wat slechts weer met veel moeite hersteld kan worden. Zij, de werkelijk asocialen al verkondigen ze heilboodschappen. Ze deugen niet en hebben waarschijnlijk nooit gedeugd. Hun ego is het enige dat telt als het er werkelijk op aan komt.

Een voorbeeld dat ik opdiepte. Op het moment ben ik namelijk mijn bestanden op de computer en de bladwijzers aan het opschonen. Je doet dan verrassende ontdekkingen als op een rommelzolder. Lees maar, copyright. Het stukje dat ik bewaard had staat achter het linkje “Let Them Eat”…

Bahrain Antoinette: Let Them Eat LOL: Canadian Hypocrites Speak Out On Copyright

Yesterday, while on the Twitter, I came across this interesting little commercial via @codejill.

Some Canadian authors are shocked that under Bill C-32 it will be legal to use small portions of their work in classrooms without paying them. They’re taking a principled stand against subsidies.
Or are they?
Let’s cue the doom and gloom piano and take a closer look at the authors in this commercial and the organization behind it.

Lees hier verder.Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.