Bad Feminism

Robert Best
Schermafdruk 2014-09-28 17.51.01“We need more voices out there telling their stories,” says Roxane Gay, author of the New York Times bestseller Bad Feminist, “no matter what those stories are, whether they fit a convenient narrative or not.” On Sunday, Gay joined Melissa Harris-Perry to discuss pop culture, race and embracing an imperfect feminism.
—N’Kosi Oates

 
Een geducht wapen om de feministische strijd te voeren en haar boodschappen te verspreiden is internet. Belangrijk verder om elkaar te ondersteunen en elkaar het eigen verhaal te vertellen:

“Online feminist work has become a new engine for contemporary feminism. No other form of activism in history has empowered one individual to prompt tens of thousands to take action on a singular issue – within minutes. Its influence is colossal and its potential is even greater. Feminists today, young and old, use the Internet to share their stories and analysis, raise awareness and organize collective actions, and discuss difficult issues.”
What is online feminism?

Om mijn bescheiden steentje bij te dragen en om lezeressen verder te stimuleren aan het feministisch debat deel te nemen geef ik hier een overzicht van recente artikels uit feminist.com, een site aanbevolen door Gloria Steinem, Madeleine Albright (“het is het offer waard geweest”) en andere grote vrouwen uit onze tijd:


How can we break America’s highest glass ceiling? (video) Highlights of “What Will It Take to Make a Woman President?” DC Event
“Young Voices” Video (video) Highlights of our “Young Voices” Summit: A Gathering of Minds Around the State of Girlhood
Excerpt from We Should All Be Feminists by Chimamanda Ngozi Adichie
College 101: The 3 Biggest Feminist Concerns About The College Experience by Julie Zeilinger
Staging Andrea’s Last Words by John Stoltenberg
Getting to the Root of the Problem by Niobe Way
Jimmy Carter on His New Book “Call to Action: Women, Religion, Violence, and Power” by Marianne Schnall
What Will It Take to Make a Woman President? Conversations About Women, Leadership & Power Section: Resources, Videos and Events
Excerpt from The Goodbye Cookie: A Memoir About Never Giving Up by Marcia Meislin
Celebrating Gloria Steinem’s 80th Birthday by Marianne Schnall
Interview with Jane Fonda on Her New Book About “Being a Teen” by Marianne Schnall
Carol Gilligan: On Gender, Democracy, Society by Abigail Pollack
International Women’s Day: Reflections from Natalie Portman, Maya Angelou and Other Renowned Women by Marianne Schnall
Highlights of What Will It Take to Make a Woman President? San Francisco Panel Discussion (video) featuring Marianne Schnall, Gavin Newsom, Jennifer Siebel Newsom and Amanda de Cadenet
Poverty at 5,120 Feet: A Response to Davos by Kathy LeMay
From “Our Inner Lives” FemSalon: India.Arie (video)
Get Off the Guilt Treadmill: It’s Not Your Mamma’s World by Marjorie Clifton
Can Mothers Be Traders? by Susan Shaffer Solovay and Jacki Zehner
1-800-GO-INSIDE – An Excerpt from “Unbinding the Heart” by Agapi Stassinopoulos
Influential Women Share Advice on Staying Calm and Centered in Hectic Times by Marianne Schnall
Interview with Eve Ensler: In The Body of the World by Marianne Schnall
What Do You Mean I Can’t Be the Pope? (excerpt from My Name Is Jody Williams: A Vermont Girl’s Winding Path to the Nobel Peace Prize ) by Jody Williams
Highlights of Feminist.com’s FemSalon on “Women & Peace: Transforming Conflict” (Video) featuring Abigail Disney, Madeleine Rees, Jody Williams, Nyaradzayi Gumbonzvanda, Lydia Alpizar Duran, and Shinkai Karokhail
Black Girl Lessons: A Tragically Inevitable Rite of Passage by Jamia Wilson
Patrick Stewart Calls on Men to End Violence Against Women by Marianne Schnall
Excerpt from Sex and World Peace by Valerie M. Hudson, Bonnie Ballif-Spanvill, Mary Caprioli, and Chad F. Emmett
Melinda Gates on Family Planning and Changing the World by Marianne Schnall
Excerpt from “Mama Glow: Your Hip Guide to Your Fabulous Abundant Pregnancy” by Latham Thomas
Conversation with Oprah Winfrey About Her School for Girls by Marianne Schnall
Waging Feminism – the Other Side of Nonviolent Struggle By Stephanie Van Hook
Teaching Feminism in High School: Moving from Theory to Action by Ileana Jiménez
Questioning Economic Success Through the Lens of Hunger by Devaki Jain
Remember Who’s Listening When You Say You Hate Your Body by Joyce T. McFadden
Letting Girls Be Girls—A Global Campaign by Marianne Schnall
Is There a Fourth Wave? Does It Matter? by Jennifer Baumgardner


Met opzet toon ik de volledige lijst, zodat te zien valt dat elk feminstisch thema aan de orde komt. Strikt genomen is dat alles wat er in de wereld speelt: technologische ontwikkeling, klimaatverandering, uitputting van de natuurlijke grondstoffen, de financiële wereld, militarisme, neo-kolonialisme. Werkelijk? De titels wijzen een andere richting uit. Een typisch Amerikaanse site ook. Impliciet wordt gezegd, wij zijn de norm, wij zijn het goede voorbeeld, jammer dat er nog wat zaken mis gaan, maar het komt allemaal goed. Sluit u aan bij de rechtvaardigen.

Feministen in de polder hebben een andere mentaliteit, kiezen voor een andere benadering. Er wordt door hen waarde gehecht aan het oordeel van mannen. Dat bleek vorig jaar bij een debat in De Balie. Zeer spijtig dat ze er geen verslag van doen of denken ze dat alles al gezegd is? Een feministe die zich graag door mannen laat bevredigen (volgens eigen zeggen) zei er het volgende van:

“De mannen hebben nog steeds de macht en eerlijk gezegd ze maken er een potje van. Mannen beginnen een ernstige bedreiging te vormen voor onze grondwettelijke vrijheden en onze vrouwelijke cultuur.  De vrouw als lustobject, breek me de bek niet open. (…)  Wat te denken van prostituees? (…)  De seksuele onbeheerstheid en machtslust van mannen. (…) Om nog maar niet te spreken over oorlogen, die alleen in belang van de economie worden gevoerd. (…)  En dan de religie, …” (2007)

Dat was het zo ongeveer wel, uitgesmeerd over een A4tje. Over mijn analyse was ze verrukt en stuurde me nog een pamflet door ter bespreking. Ze was indertijd ook geïnspireerd geraakt door een andere feministe en haar bewerking van dat pamflet ontving ik ter recensie. We lezen daarin dat de man een (bijna) overbodig en zeer schadelijk wezen is. Wat moet je als man dan? Even opslaan ter verdere overdenking, zou ik zo zeggen. Dat deed ik, maar dat mocht niet. Wat dacht ik wel, dit was schending van het auteursrecht. Niemand heeft er ooit naar gelinkt, het stond ergens apart, maar zij wist het te vinden en ging klagen bij Google. De rest van deze feministische actie is bekend. Maar wat viel er nu te lezen?

In het kort, om ook maar eens te parafraseren: “De vrouw is volmaakt”. Anders gezegd, feminisme is in de ogen van deze vrouwen een religie met geloofswaarheden. Het uitgangspunt, de volmaaktheid van de vrouw, staat vast. A propos vrouwen. Geldt dit voor alle vrouwelijke diersoorten of slechts voor die van de menselijke soort? Als man mis ik dat inzicht over die volmaaktheid lees ik verder, dus ik vraag maar even. In die mannelijke gebrekkigheid ligt waarschijnlijk zijn hang naar criminaliteit opgeborgen. Duivels is in wezen de man en die criminaliteit hoort bestraft. Net als bij de zwarten in Amerika zijn het mannen, overal ter wereld die de gevangenissen bevolken, dat geeft toch te denken. Zo werd schrijver dezes dan ook bestraft voor zijn wandaden op zijn weblogs dankzij deze feministe en de hoogste juridische instantie op het gebied van cybercriminaliteit Google.

Onze polderfeministe maakt gelukkig dankbaar gebruik van de mogelijkheden die internet biedt. Ze wist zich meteen bij de start van het fameuze weblog Krapuul er een vaste plek te veroveren. Uit dankbaarheid stuurt ze dagelijks hun linkjes door via Twitter. Ook bracht ze een netwerk op de been van bloggers. Geen feministen, God beware, die strijd voert ze ondergronds, die genoemde pamfletten zijn haar geloofsbrieven, die staan voor altijd vast en er hoeft niets meer aan toegevoegd te worden.

Haar zusters in de States zien dat anders, gelukkig: “Feminism’s Toxic Twitter Wars – Empowered by social media, feminists are calling one another out for ideological offenses. Is it good for the movement? And whose movement is it?”. De Vierde feministische golf? Wie weet, hoopvol ondanks de vele maren.  En de man? Die bestaat niet, net zo min als de vrouw bestaat.

Er zijn feministen in de polder die dit nooit zullen begrijpen. Een ding is zeker, ze dragen niets bij aan het discours over ons en onze kinderen. Integendeel, ze verkondigen een huisbakken heilsleer op het niveau van fascisten, van mensen als Wilders en Bosma. Ze zijn uit op vernietiging van DE MAN, preciezer, het hormoon testosteron. Zullen we ze de Nieuwe Dwazen noemen? Huppelkutten? Burgertrutten? Dat is me te gemakkelijk. Ik vind hun bijeengeschraapte ideologie en hun handelwijze daarvoor te gevaarlijk. Niet voor DE MAN, juist voor die niet.

Het laatste woord geef ik graag aan vrouwen die wensen na te denken: “Good Feminist, Bad Feminist — Who Gets to Decide?”…
 


Bron uitgelichte afbeelding: The Nation

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.