Ongebreidelde haat

Robert Frank: Parijs – Nieuwjaar 1949


 

Mensen gebruiken voor eigen doel en zeker niet uit motieven om er samen beter van te worden, het is aan de orde van dag. Het eigen doel is boven alle kritiek verheven, het is het enige, het respectabele waaraan alles ondergeschikt gemaakt wordt. Twijfel aan het doel wordt niet geduld, het doel is heilig. Ziedaar in een paar woorden de ideologie die het Westen groot gemaakt heeft, groot in de zin van macht met de daarbij benodigde capaciteit tot vernietiging van ongewenst. Het is niet uniek, dit streven, maar onder kapitalistische voorwaarden kon het pas ongebreideld tot grote bloei komen.

Hoe wordt het waargenomen, in tijd en ruimte? Hoe analyseer je het? Niets blijkt te zijn zoals het zich voordoet, schone schijn dekt de lading niet. Wat we zien is het resultaat van processen die in het algemeen genegeerd worden, zelfs als “natuurlijk” beschouwd worden, waar je geen invloed op hebt. Als dat geloof heeft post gevat word je tot object, ben je speelbal en doe je uiteindelijk mee, pas je je aan en je wordt tot dader, zelfs misdadiger. 

En nee, dit is niet eigen aan de menselijke natuur, was dat wel zo, was de mensheid sedert lang uitgestorven. Dan bestond er niet zoiets als justitie, dan gold het recht van de sterkste. Maak van die wetenschap gebruik, stel vragen, hou uitspraken tegen het licht, slik niets voor zoete koek. Trek lering uit andere samenlevingsvormen, die afgeschilderd worden als barbaars, minderwaardig of wat ook, maar die niet tot de vernietiging van de aarde zullen leiden, zoals onze wijze van leven. 

Prik de taal door waarmee gesproken wordt, de keuze van woorden, let erop wat niet uitgesproken wordt. Leer uit het verleden. Het zijn voor mij beweegredenen om met dit weblog door te gaan. We kunnen elkaar helpen of naar het leven staan. Zo is het toch?

Iets via derden laten zien is in sommige gevallen zeer verhelderend. Neem nu bijvoorbeeld deze tweet:

 


Ze stamt van een dame uit Berlijn. Het mooie, ze laat op haar Twitter account de wereldkaart op de juiste manier zien, n.l. zuid-noord.Ze lijkt redelijk goed op de hoogte van de toestand in Nederland. Jammer vind ik dat ze een te rozig beeld geeft over het vroegere z.g. tolerante karakter van Nederland. Dat is er waarschijnlijk nooit geweest zelfs, maar daar gaat het hier even niet om. 

Op een zeer bepaalde reactie wil ik u wijzen, een schrikbarende, een tot op het bot intolerante. Precies zo heb ik deze vrouw, waar het nu verder over gaat persoonlijk leren kennen. De schande die ze over mij en mijn familie heeft gebracht kent u, als u mijn blogs gevolgd hebt. 


 


Negative remarks… Die zijn uitsluitend aan een hatende oma voorbehouden, maar dat kon Ancilla niet weten. Mevrouw Van Donkelaar denkt als vele Bataven met haar, dat zij de wereld een boodschap te verkondigen heeft omdat zij de enige ware leer bezit, die van het eigen gelijk, hoe stompzinnig die ook is. Juist met een dergelijke opvatting begint alle ellende in de wereld. Zie Wilders.


Update februari 2017Uitgelichte foto: © Robert Frank – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.