Vraagtekens zetten, daar gaat het om…

Persische Darstellung Mohammeds (rechts) vor seinen frühesten Anhängern.
Illustration aus Al-Birunis Kompendium Athar al-Baqiya ’an al-Qurun al-Khaliya.
Das Werk befindet sich in der Sammlung der Bibliothèque Nationale in Paris (Manuscrits Arabes)
(Wikipedia)Een in linkse kring zwaar onderschat en veel bespot journalist weet vele vragen op te roepen. Hij weet steeds de vinger op de zere plek te leggen. Hoe lukt hem dat? Laten we hem volgen in zijn werkwijze. Op de eerste plaats weet hij het nieuws dat tot hem komt formidabel te filteren. Om dat te kunnen dien je te weten welke bronnen betrouwbaar zijn. Boven elke verdenking van manipulatie verheven en hoogst betrouwbaar is voor hem Fox News. Juister zou de naam De Waarheid zijn. Daar verscheen vandaag een sensationeel bericht. Onze journalist maakt er meteen melding van en stelt de vraag waar het in ons tijdgewricht om draait:  
Het nut van filteren wordt meteen duidelijk. Alles wat niet relevant is in het oorspronkelijke artikel van de Washington Post om ons het gevoel te geven dat alweer een bewijs geleverd wordt voor de juistheid van de evangeliën wordt weggefilterd. De gedachten mogen niet afdwalen naar de Kruistochten, het ontstaan van de staat Israël en de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. Kijk, zal Joost nu zeggen, zo moet het, dat heet deconstructie. 

Vreemd? “Ergens slaat herinnering om in grootspraak. Mij hoef je er allang niet meer van te overtuigen dat het menselijk geheugen eerder creëert dan reproduceert.” Een zin om in te lijsten. Joost beseft dat onze herinneringen worden gefilterd, al was het maar omdat anders het leven ondraaglijk zou zijn. De meeste stervelingen doen alsof het beeld dat ze van zichzelf prijsgeven het enige en ware is. Ze merken zelfs niet meer dat het aaneen hangt van tegenspraak en puur bedrog. Een aantal heb ik in beeld gebracht op dit weblog. Het oordeel over hen kan slechts vernietigend zijn.

Hetgeen Niemöller op hen voorheeft is dat hij zich durft bloot te stellen, hoe kwalijk zijn argumenten in onze oren mogen klinken. Zichzelf blootstellen, dat kan met geen mogelijkheid gezegd worden over mensen die hem blindelings volgen als van het gepeupel dat meent verheven over hem te zijn. Simpelweg de geschiedenis van Tibaert teruglezen is meer dan voldoende om dat te begrijpen. Het meest verfoeilijk zijn personen die met de overtuiging leven de geschiedenis naar hun hand te kunnen zetten, ze te herschrijven.

We hoeven niets van Joost Niemöller te lezen, doen we het toch, deconstrueer zijn teksten. Zoek naar achterliggende betekenissen, naar verborgen boodschappen. Als vanzelf worden we immuun voor verdachtmakingen, complottheorieën. Niemöller grossiert erin.

Blijf vraagtekens zetten, daar gaat het om, daar worden we wijzer van…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.