Vraagtekens zetten, daar gaat het om…

Mohammed
Persische Darstellung Mohammeds (rechts) vor seinen frühesten Anhängern.
Illustration aus Al-Birunis Kompendium Athar al-Baqiya ’an al-Qurun al-Khaliya.
Das Werk befindet sich in der Sammlung der Bibliothèque Nationale in Paris (Manuscrits Arabes)
Een in linkse kring zwaar onderschat en veel bespot journalist weet vele vragen op te roepen en steeds de vinger op de zere plek te leggen. Hoe lukt hem dat? Laten we hem volgen in zijn werkwijze. Op de eerste plaats weet hij het nieuws dat tot hem komt formidabel te filteren. Om dat te kunnen dien je te weten welke bronnen betrouwbaar zijn. Boven elke verdenking van manipulatie verheven en hoogst betrouwbaar is voor hem Fox News. Juister zou de naam De Waarheid zijn. Daar verscheen vandaag een sensationeel bericht. Onze journalist maakt er meteen melding van en stelt de vraag waar het in ons tijdgewricht om draait.  


 


Het nut van filteren wordt meteen duidelijk. Alles wat niet relevant is in het oorspronkelijke artikel van de Washington Post om ons het gevoel te geven dat alweer een bewijs geleverd wordt voor de juistheid van de evangeliën wordt weggefilterd. De gedachten mogen niet afdwalen naar de Kruistochten, het ontstaan van de staat Israël en de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. Kijk, zal Joost nu zeggen, zo moet het, dat heet deconstructie. 

Vreemd?

“Ergens slaat herinnering om in grootspraak. Mij hoef je er allang niet meer van te overtuigen dat het menselijk geheugen eerder creëert dan reproduceert.”

Een zin om in te lijsten. Joost beseft dat onze herinneringen worden gekleurd en vervormd, al was het maar omdat anders het leven ondraaglijk zou zijn. De meeste stervelingen doen alsof het beeld dat ze van zichzelf prijsgeven het enige en ware is. Ze merken zelfs niet meer dat het aaneen hangt van tegenspraak en puur bedrog. Een aantal heb ik in beeld gebracht op dit weblog. Het oordeel over hen kan slechts vernietigend zijn.

Hetgeen Niemöller op hen voorheeft is dat hij zich durft bloot te geven, hoe kwalijk zijn argumenten in onze oren mogen klinken. Zichzelf blootstellen, dat kan met geen mogelijkheid gezegd worden over mensen die hem blindelings volgen als van het gepeupel dat meent boven hem verheven te zijn. Simpelweg de geschiedenis van Tibaert teruglezen is meer dan voldoende om dat te begrijpen. Het meest verfoeilijk zijn personen die met de overtuiging leven de geschiedenis naar hun hand te kunnen zetten, ze te herschrijven.

We hoeven niets van Joost Niemöller te lezen, doen we het toch, ontrafel zijn teksten. Zoek naar achterliggende betekenissen, naar verborgen boodschappen. Als vanzelf worden we immuun voor verdachtmakingen, complottheorieën. Niemöller grossiert erin.

Blijf vraagtekens zetten, daar gaat het om, daar worden we wijzer van…


Uitgelichte afbeelding: Wikipedia

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.