Nagele zien en dan sterven…

Authors

Mooi hoe die wakkere Bataven het eens zijn over hun cultuurerfgoed en hun technologische prestaties. De site Krapuul, waarop voortdurend smalend gesproken wordt over het dagblad Trouw, geeft instemmend aandacht voor een artikel uit die krant met de kop: “Hoe Flevoland in een generatie verknoeid wordt”.

De mooiste tuin van Europa, staat er, en die heeft Nederland in enkele decennia verknoeid. Hoelang bestaat dat Flevoland in zijn huidige vorm? Eeuwen? Hoe heeft dit Arcadië aan het oog van de mensheid weten te ontsnappen? 

Gelukkig waren er Europese Steunfondsen en daar wist de Bataaf op grote schaal van te profiteren, anders was dit land nooit ontstaan. Het had zijn politieke status aparte moeten blijven behouden, dat is nu wel duidelijk, dan had het nooit verknoeid kunnen worden door de ondankbare Nederlander. De bevolkingspolitiek had doorgezet kunnen worden onder het Leitmotiv: een joods-christelijke beschaving. Het is gelukkig nooit te laat, van Urk kunnen in de toekomst belangrijke impulsen uitgaan.  

 

U ziet het, fenomenaal. Scheppingen van de Bataaf overtreffen verre die van de Schepper. Die mogen dan ook rustig voor altijd worden vernietigd. Maar dit vruchtbare land met zijn grote opbrengsten, waardoor we in staat zijn te leven, die niet. De bron van inkomsten zou opdrogen ondanks de vele nattigheid en dat is waarlijk groot kwaad. 

De grote harmonie tussen stad en land is wel de meest opvallende op Flevoland. De parel is Nagele gegoten in een volledig aangepaste architectuur, conform de planologie. De Bataaf heeft niets over het hoofd gezien, ook de nieuwe mens zou hier gestalte krijgen. Wilt u dit land nog verkennen voordat het te laat is adviseer ik uw tocht te beginnen via Zwolle richting Kampen. De oude Hanze versus het nieuwe land. Als reisgids kan dit artikel dienen:

 

Flevoland

 

En een kaart, waarop in een oogopslag te zien valt dat er geen betere plek in Europa te vinden zal zijn als deze…

 

 

Weet u nog, wie de eerste Bataafse gouverneur, landdrost werd ie genoemd, van dit gebied was? Han Lammers, de man van de Amsterdamse metro. Hij moet zich hier helemaal thuis gevoeld hebben. Of er mooie orgels te vinden zijn weet ik niet. Wie weet?
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: