Nagele zien en dan sterven…

Flevoland
Mooi hoe die wakkere Bataven het eens zijn over hun cultuurerfgoed en hun technologische prestaties. De site Krapuul, waarop voortdurend smalend gesproken wordt over het dagblad Trouw, geeft instemmend aandacht voor een artikel uit die krant met de kop: “Hoe Flevoland in een generatie verknoeid wordt”.

De mooiste tuin van Europa, staat er, en die heeft Nederland in enkele decennia verknoeid. Hoelang bestaat dat Flevoland in zijn huidige vorm? Eeuwen? Hoe heeft dit Arcadië aan het oog van de mensheid weten te ontsnappen? 

Gelukkig waren er Europese Steunfondsen en daar wist de Bataaf op grote schaal van te profiteren, anders was dit land nooit ontstaan. Het had zijn politieke status aparte moeten blijven behouden, dat is nu wel duidelijk, dan had het nooit verknoeid kunnen worden door de ondankbare Nederlander. De bevolkingspolitiek had doorgezet kunnen worden onder het Leitmotiv: een joods-christelijke beschaving. Het is gelukkig nooit te laat, van Urk kunnen in de toekomst belangrijke impulsen uitgaan.  

Fenomenaal, die scheppingen van de Bataaf. Ze overtreffen verre die van de Schepper en die mogen dan ook rustig voor altijd worden vernietigd. Maar dit vruchtbare land met zijn grote opbrengsten, onontbeerlijk voor ons leven, zeker niet. De bron van inkomsten zou opdrogen ondanks de vele nattigheid en dat is waarlijk groot kwaad. 

De grote harmonie tussen stad en land is wel het meest opvallend aspect van Flevoland. De parel is Nagele gegoten in een volledig aangepaste architectuur, conform de planologie. De Bataaf heeft niets over het hoofd gezien, ook de nieuwe mens zou hier gestalte krijgen. Wilt u dit land nog verkennen voordat het te laat is adviseer ik uw tocht te beginnen via Zwolle richting Kampen. De oude Hanze versus het nieuwe land. Als reisgids kan dit artikel dienen: Flevoland.

En een kaart, waarop in een oogopslag te zien valt dat er geen betere plek in Europa te vinden zal zijn als deze…Weet u nog, wie de eerste Bataafse gouverneur, landdrost genaamd, van dit gebied werd? Han Lammers, de man van de Amsterdamse metro. Hij moet zich hier helemaal thuis gevoeld hebben. Of er mooie orgels te vinden zijn weet ik niet. Wie weet?


Bron uitgelichte foto: Ridders van het vrije woord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.