Fatsoensterrorist

Auteurs

Zijn mensen kuddedieren die snakken naar orde, regelmaat en duidelijkheid? Of worden ze in die zin gekneed, terwijl onderhuids blijft knagen dat er zaken zijn die niet kloppen, niet deugen? Niemand die hen helpt om eens alles op een rijtje te zetten, oorzaken en gevolgen te leren zien. Wie zou daar baat bij kunnen hebben? Zeker niet figuren die aan de touwtjes trekken en er een dik belegde boterham mee verdienen om de massa te beduvelen. 

De massa, want daar gaat het over. Soms hoor je erbij, soms niet en dat heb je niet altijd voor het uitkiezen. Als je in de massa tegen de stroom ingaat loop je de kans verpletterd te worden en daar schiet niemand wat mee op. Het liefst wil de massa aangroeien tot iets onaantastbaar met de uitstraling van onoverwinnelijk. Zo marcheerden soldaten, zo trokken fascisten door de straat. De publieke ruimte is inmiddels bijna volledig onder controle dankzij de grootste verworvenheid ooit, het autootje. Een gemotoriseerde massa van individuen. 

De massa heeft zich letterlijk massaal verplaatst naar de virtuele ruimte. Daar acht men zich minder kwetsbaar met daarenboven het gevoel effectiever te kunnen optreden. Veelal anoniem en soms met een veelvoud van stemmen, want ook dat maakt die virtuele ruimte mogelijk. Verantwoording over uitspraken en daden hoeft niet afgelegd worden. Een gevoel van macht daalt vervolgens neer over de daders.

Sinds vijf jaar zie ik ze voorbij komen op Twitter, die daders en onverlaten. Hun recept is hoogst eenvoudig, iets suggereren, een medestander pikt dat weer op als zijnde een feit en het geheel wordt steeds verder uitvergroot. Als politiek instrument afschrikwekkend en dodelijk. Als daarbij nog van bovenaf er richting aan gegeven wordt is het resultaat optimaal. 

En zo kom ik uit bij mijn positie op Twitter, dat schouwspel laten zien aan de hand van de eigen persoon, de enige vanwaar je met zekerheid kunt zeggen of feiten en opvattingen over die persoon wel kloppen. Tibaert bleek in deze van onschatbare waarde.  Geen valstrikken, geen foefjes, geen provocaties waren nodig om te laten zien hoe onwaarachtig mensen kunnen zijn als de waarheid te dichtbij komt.


Najaar 2012 had ik al willen stoppen als niet twee vrouwen ten tonele waren verschenen. Die geschiedenis valt nog grotendeels terug te lezen. Deze twee personages vormden de katalysator voor een hetze zonder weerga. Praktisch dagelijks vielen strafbare feiten richting Tibaert te constateren en toch, en toch de daders werden geloofd door hun eigen aanhang en argeloze buitenstaanders. Een lesje in fascistische praktijken werd het.

Heeft het zin hiermee door te gaan? Ja, dagelijks valt te constateren hoe flinterdun de scheidslijn is tussen dader en slachtoffer, tussen waarachtigheid en leugen. Aantoonbaar: fascisten zijn niet a priori PVV stemmers. Daders denken de dans te kunnen ontspringen, denken de zaak op z’n kop te kunnen zetten, denken de geschiedenis te kunnen herschrijven. Dat wil ik voorkomen.

Nog een andere reden heb ik. De grofheid en de schandelijkheid waarmee Tibaert bejegend werd nu twee jaar geleden rond 4 en 5 mei kan en mag ik niet vergeten. Ze heeft me diep geraakt, temeer daar mijn activiteiten deels terug te voeren zijn op verraad, waarvan een familielid de dupe werd kort voor de bevrijding van Maastricht in september ’44. Mijn inzet op internet is primair terug te voeren op dat nooit weer.


Dit is een ingekorte versie van een “Fatsoensterrorist”. Daar wordt ook de titel boven het stukje duidelijk.
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: