Het moralistisch rookgordijn

Paul Delvaux: Les Noces à Antheit
Een opmerking vooraf. Momenteel staan op deze blogspot een honderdtal berichten in concept. Een aantal doet gedateerd aan, andere weer blijven illustratief, zoals deze van begin december vorig jaar. Het sluit mooi aan bij m’n vorige bericht: Fatsoensterrorist. Vraag: van wie gaat de (verbale) terreur uit? Wie is respectloos? Toch spreekt ze altijd de waarheid, aldus historicus Huib Riethof. Zijn gezellen bij de site Krapuul steunden hem in de verdediging van zijn volkse icoon Sjaakie. 

Een samenvatting.


‘Het artikel van Geerdink staat op de site van een idioot en ruziemaker, die waarschijnlijk het zonder medeweten van haar heeft overgenomen. Ze heeft wel het artikel geRT.’Waarom komen we geen stap verder in de evolutie terwijl we de wereld constant veranderen, ze proberen onderdaan te maken aan onze ogenschijnlijke behoeften? Hebben we als ultiem doel gesteld een wereld zonder ons? Alles wijst erop. Willen we dat werkelijk? Dan is het goed zo. Willen we dat niet dan is de ratio gevraagd, dan helpt geen enkel moralisme, dan raken we niet uit de Teufelskreis van meer, sneller, groter die uiteindelijk leidt tot de vernietiging van het mensdom. De aarde zal so oder so wel verder draaien, die is aantoonbaar beter af zonder de diersoort mens.

Er is weinig hoop op verandering valt te constateren. Nog niet zozeer door de ongebreidelde z.g. economische groei en de technologische mogelijkheden op civiel en militair terrein, maar door het diepgewortelde moralisme, met haar oordelen over goed en fout. Mensen handelen. Hun daden kunnen monsterlijk zijn, gericht tegen medemensen of tegen hun leefwereld, hun cultuur. Dat valt rationeel vast te stellen, zonder moralisme ontleend aan wie of wat ook. Als we dergelijk handelen sanctioneren zijn we medeplichtig of het nu steniging van vrouwen betreft, het vergassen van mensen of door ze te bombarderen of door hun land te vernietigen voor het winnen van grondstoffen.

Een moreel oordeel vellen over mensen als wezen, als persoon betekent in de kern mensen ontmenselijken. Een vrijbrief om maar al te vaak tot verwerpelijke daden over te gaan. Een klein, maar o zo illustratief voorbeeld, dat Tibaert onlangs ontving:4 dec.
Frederike Geerdink als gewillige extensie van Erdogan en Frontaalnaakt peddelt het verder. 

4 dec.
 hahahaha


4 dec.
 haar artikel is niet slecht het staat alleen wel op een site van een idioot

4 dec.
 als je de onderwerpen die zij aankaart gaat bespreken met de Turkse minister dan krijg je ook nog eens 100 kilo taqiyya.

4 dec.
 sinds wanneer schrijft zij voor frontaal

4 dec.
 geen idee, dit is eerste keer dat ik dit zie

4 dec.
 Ik denk dat hij het gewoon copy paste heeft

4 dec.
 denk ik ook

4 dec.
 misschien weet ze niet eens dat er daar een stuk staat over/van haar

4 dec.
 ze heeft het artikel geretweet.

4 dec. 2014
 wat niet wil zeggen dat ze weet wie het is voelt zich misschien gevleid

4 dec.
 dat maakt verder niet uit, ze retweeten elkaar met onzin artikel.

4 dec.
 zie hier ze weet niet dat ze een ruziemaker volgt

4 dec.
 ahh ik zie het al dat slimt wat af -> fgeerdink met frontaalnaaktDe biografie van Geerdink op de site Frontaal NaaktSjaakie bleek in gesprek met een heuse liberale vrijdenker…


. @InfoTweepNL

Dutch liberal freethinker. Profile: Awesome own picture of the Mont Blanc. Avatar: Chamois
381 Following   447 Followers   29,192 Tweets 
Join Twitter 6/19/12


Wie is die informant TweepNL? Enkele tweets en RT’s van 4 en 5 december 2014.


Uitgelichte afbeelding: Paul Delvaux – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.