Hardleers

Bordeel
Zit ik er ver naast als ik beweer dat in een maatschappij als de onze men niets van elkaar wilt leren? Een maatschappij waarin een ieder uiteindelijk op zichzelf teruggeworpen wordt, steeds bedacht moet zijn dat de ander aan de haal gaat met wat met moeite vergaard is, kennis en materieel bezit? Waarin je slechts komt bovendrijven als je geschikt bent voor een rat race en je weet hoe het wiel opnieuw uit te vinden is en dat als grootste ontdekking aan de man weet te brengen?

Neem nu de radio. Al een eeuw lang bestaat dit medium. Wie kent echter de geschiedenis, de talloze vormen waarmee geëxperimenteerd is om een wisselwerking tot stand te brengen tussen zender en ontvanger en om speciale (auditieve) kunstvormen te creëren, maar ook de greep van staat en commercie op dit medium? Je zou op zijn minst mogen verwachten dat er enig zicht heerst over hoe informatie wordt doorgespeeld, dat het propagandistisch gehalte wordt doorzien, dat men weet te selecteren.

Beluister de Nederlandse radio in al zijn gedaantes en je weet dat het in dit land bar en boos gesteld is met dit medium. Het lijkt wel of het adagium luidt voor de ontvanger als er maar geluid uitkomt en voor de zender als de knop maar niet omgedraaid wordt. Al het overige is bijzaak. Echt geluisterd wordt er nauwelijks, mijn indruk, en dat kan ook niet want wat valt er te beluisteren? 

Als volstrekte leken, mensen groot geworden met een abominabele wijze van programma’s maken, zonder oren aan hun hoofd, zich gaan werpen op dit medium kan het resultaat slechts afschrikwekkend zijn. Een praatje en een plaatje is dan steeds de formule. Niets beklijft en de vraag kan gesteld worden, doet men dit ter eigen bevrediging, een uit de hand gelopen hobby? 

Nog meer versnippering, nog meer desinformatie, wie schiet er wat mee op? 


Dit bericht circuleert nu al een week op internet, een vooraankondiging van een 2 uur durend programma waarin Bommelding Kluitje een tekst uitspreekt, die al breed en lang te lezen was. Wie doet zoiets? Wie is ermee gebaat? Mij is het een raadsel, want het stukje van die man is volslagen inhoudsloos, zelfs met de beste wil van de wereld kun je er niets mee. Hier zijn mensen in de weer die van het medium geen flauw benul hebben, ook al beelden zij het zich in.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.