De wereld is niet gemaakt om begrepen te worden

Liverpool, oktober 2012
Sinds ik een kort fragment uit een documentaire over de Syrische dichter Adonis heb gezien, spookt deze uitspraak van hem door mijn hoofd: “de wereld is niet gemaakt om begrepen te worden”.

Gisterenavond zag ik in mijn TL een tweet die verwees naar een FB pagina en toen dacht ik het te begrijpen:


What is the difference between:
I like you
I love you?

Beautiful answered by Buddha:

“When u like a flower, u just pluck it. But when u love a flower, u water it daily..!”


One who understand this, understands life.
Onmiddellijk moest ik denken aan de tulpenmanie en aan onze bloemen die in Afrika gekweekt worden en vanuit Nederland weer verder verspreid worden. Vier eeuwen handelskapitalisme op Bataafse grondslag…

De bloembollenvelden worden mooi gevonden, het resultaat van het onder controle brengen van de natuur louter en alleen om er geld mee te verdienen. Kort gezegd, de zee inpolderen om bloemen te kweken, niet omdat wij van bloemen houden, maar anderen. Van liefde voor de natuur, liefde voor bloemen is al helemaal geen sprake. Vaak gelden ze zelfs als onkruid en worden platgespoten.

Is er een betere symboliek denkbaar dan bloemen voor ons economisch stelsel, dat in zijn aard volledig liefdeloos moet zijn omdat anders haar raderwerk stil staat?

Hiermee sluit ik voor vandaag dit thema af. Mooi om verder over door te denken, om te leren begrijpen wat we de aarde en uiteindelijk onszelf aandoen. 


Uitgelichte foto: Liverpool – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.