Lang leve de islam…

Spookhuis
If you do the same things,
with the same people, you will
have the same year.
Step out of your comfort zone.


 
De filosofische bovenbouw schiet tekort en behoeft een nieuw fundament. Wie legt de eerste steen? De politicus, de econoom, de onderwijzer of de rechter? Vertel me eens, van wie is de samenleving, van wie is de grond waarop ze leeft? Van de staat, van banken, bedrijven, kapitalisten? Van ons allen of van niemand?

Zijn er verlichte geesten, maar wie, hoe herkennen we ze? Gezien het feit dat geen enkel mens hetzelfde is en denkt lijkt me slechts een oplossing voor de hand te liggen, een door een voorhoede afgedwongen filosofie waar iedereen zich naar richten moet. Dat offer moet het ons waard zijn om werkelijk alle ondermaanse kwalen naar de achtergrond te schuiven, ze te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

In het verleden zijn pogingen in die richting ondernomen, het stalinisme en het fascisme in enkele varianten. Beide vanuit een oppermachtige staat functionerende stelsels gingen mank aan de binnen hun leer overheersende materialistische beginselen, waaraan het filosofisch denken ondergeschikt werd gemaakt en aangepast. Het kapitalisme bleef de drijvende kracht. 

Van die materialistische erfenis kunnen we in een klap af zijn. De voorhoede biedt zich al op een presenteerblaadje aan: de moslims en hun islam. Meerdere deuren tegelijk zullen voor ons open gaan, als we hun leer volgen, een nieuwe inhoud geven, al is het maar door het verdwijnen van grenzen: politiek, economisch, sociaal.  Barrières tussen mensen en volkeren. 

Een renaissance van de islam zal, nee moet plaatsvinden of we zijn als mensheid voorgoed verloren simpelweg omdat onze bestaansgrond via de globaal heersende opvattingen vernietigd wordt. In plaats van maak de wereld onderdaan zal de leidende gedachte worden leef met de wereld, de enige die we hebben. Als filosofische bovenbouw maakt de islam dat mogelijk.

We leven letterlijk in een vooruitstrevende tijd, waarin snelheid en verplaatsen bepalend zijn. De omslag vindt plaats van een sedentaire naar een mobiele samenleving. Hierbij past zelfs slechts één religie,  de islam. Primitieve religies, die nog steeds het bezit van land en goed verheerlijken en alsmaar ellende over de wereld hebben gebracht, dienen hun macht ontnomen te worden, zodanig dat ze hun funeste werking niet meer kunnen uitoefenen. 

Waar wachten we op? De aarde hoort ons allen toe. De profeet, zijn naam zij geprezen, begreep dat. Zelfs de paus denkt reeds in deze richting. De tekenen bedriegen niet.Schermafdruk 2016-08-07 01.18.03
Schermafdruk 2016-08-07 01.14.52Dit stukje zou niet geschreven zijn zonder de bijdragen van Alexandra Strieker en Helena Jacobs op Twitter. Daarom is het nog niet minder juist. Geloof me of niet, een wereld zonder religie is niet denkbaar. Laten we dankbaar zijn dat een alternatief mogelijk is voor de joods-christelijke cultuur, die ons veel schoons gebracht heeft, maar uiteindelijk ook tot zelfvernietiging zal leiden. Denk er eens over na… Niets is een statisch gegeven, ook de islam niet.
 

Een salafistische imam – januari 2000
Hamburger Lektionen (2006)

 
Verwerpelijk? Zeker in zijn consequenties, maar verschilt wat hier te vernemen valt in essentie van de ijzeren logica die dagelijks over ons uitgestort wordt in naam van de vrijheid? Vrijheid kan slechts verworven worden door op voet van gelijkheid in debat te (kunnen) gaan over alle mogelijke opvattingen of vormen van geloof. Niet te verwarren met missionering.Uitgelichte foto: bron – Fotomontage: @HelenaJacobs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.