Het kleuterniveau van ouwe jongens krentenbrood

George Rodger: Dinka and Nuer girls dressed for ceremonial dance (1949)
“Het kleuterniveau van ouwe jongens krentenbrood”. Dit is uiteindelijk het niveau waarop deze mensen zich als volwassenen begeven, zonder iets van kleuters te begrijpen. Die zijn nog spontaan en eerlijk.

Uitgetrokken om Wilders te bestrijden, waren ze.


 


Zin? Hij is er niet toe in staat. Kijk Kluftje, dat is nou precies wat een academicus uitmaakt, het zicht op de kennis van een ander, begrijp je?

Verder wilde ik illustreren hoe bepaalde lieden t.o.v. anderen te werk gaan, zonder dat ze zelf iets te melden hebben. Er zijn er nogal wat van die lieden. Voor mij zeer vertrouwd die uit de Krapuul stal met hun mond vol over anderen. Steeds in de weer te netwerken, met wij en zij en meer van die stompzinnige praktijken. 

Vandaag las ik bij Ina Dijstelberge: “geheel vanuit het principe, de vijand van mijn vijand is mijn vriend”. Het mens met haar zelf toegedichte rechtvaardigheidsgevoel doet niet anders. De man die haar naar Krapuul haalde, een botte schoft, zei het zo: “Innerlijke schoonheid en een enorm rechtvaardigheidsgevoel zijn fantastische eigenschappen. Maar stinken naar zeik en stront maakt je er niet populairder op. Daar kan tante Bep van meepraten.” 

Een sterke vrouw, vond Christina haar, deze Ina, een vrouw met een totaal gebrek aan respect voor iemand die haar nooit een strobreed in de weg heeft gelegd en haar tot dienst wilde zijn. Ook zij verkiest een figuur als Kluftje. Aan mensenkennis ontbreekt het die lieden, anders gingen ze niet zo te werk en te keer. Over hun politiek vernuft zullen we maar zwijgen. Zalig zijn de armen van geest, zullen we maar denken.


Uitgelichte foto: George Rodger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.