Wilders, een Hitler en Goebbels in één persoon?

Dormir…
Wilders:

“WIE MIJ MET HITLER VERGELIJKT SLEEP IK VOOR HET GERECHT”


‘Ik laat me niet meer beledigen en de volgende die dat doet, heeft een heel groot probleem’, zei Wilders. ‘Je moet alles kunnen zeggen zolang het niet tot geweld oproept. Maar abjecte, ziekelijke vergelijkingen met Hitler en nazi’s pik ik niet meer. Die zijn een grove belediging van de PVV, PVV-politici en al onze kiezers.’
schermafdruk-2016-10-03-01-31-24

Deze man beweert nogal wat:

1 – je moet alles kunnen zeggen zolang het niet tot geweld oproept
2 – abjecte, ziekelijke vergelijkingen pikt hij niet
3 – grove belediging van de PVV, PVV-politici en al onze kiezers

Maar wat beweert hij feitelijk?

1. Als je doel is geweld op te roepen hoef je dat niet rechtstreeks te doen. Wegen om geweld te provoceren zijn er volop. Dat begreep Wilders al jaren terug: Gouda. Het is in de politiek en het militair zelfs bijna een alledaags kunstje. Ook daarin waren de nazi’s zeer bekwaam, net als Wilders op een andere schaal, andere plek en in een andere tijd nu.

2. Elke vergelijking mag als hypothese gebruikt worden. Ze lanceren als feit is van een andere orde en juist dat doet Wilders al jaren met zijn “islam=fascisme” en verdere uitlatingen betreffende moslims en hun religie. Het gebruik van het adjectief “ziekelijk” is van dezelfde orde. 

3. Iets opvatten als een grove belediging is een subjectieve kwestie, denk maar eens aan die welbekende cartoons. Saillant in dit verband, “de” PVV als partij bestaat in wezen niet. De P van partij is irreführend, een leugen. De vrijheid die deze bv van Wilders voorstaat werkt slechts in een richting, kunnen we al meteen aan de hand van het bovenstaande concluderen.


Liegt Wilders of spreekt hij niet de waarheid? Die scheidslijn is dun, denk maar eens aan Goebbels van wie gezegd wordt dat hij nooit op een leugen viel te betrappen. 

In diens geest lijkt Wilders welbewust te opereren. Zo formuleren dat je niet op een leugen valt te betrappen en groteske leugens, zie weer dat islam=fascisme, steeds als feit poneren. Een feit waarover niet gedebatteerd mag worden, waaraan niet getornd mag worden. Dergelijke “feiten” gaan dan een eigen leven leiden, vergelijkbaar met het ongeluk dat de joden over Duitsland gebracht hadden, volgens de nazi’s. 

Stel een nieuwe Hitler staat op in Duitsland. Niet ondenkbaar, want Adolf was geen buitenaards verschijnsel, maar een mens van vlees en bloed, niet wezenlijk anders dan wie ook.  

Geconfronteerd met een geopolitieke toestand waarin de USA als supermacht opereert, maar met zijn hang naar een Groot-Duitsland, zou hem niet veel anders doen manoeuvreren dan Wilders nu in de polder doet om aan de macht te komen. Grenzen dicht, jeder Deutscher Heim ins Reich, en waar nodig geweld om het land tegen indringers te beschermen. Kapitalistisch zou het nach wie vor zijn, net als toen.

Wilders wil toch niet gaan beweren dat een nieuwe Hitler in de weer zou gaan met gaskamers? Dan kan hij z’n kaarten wel schudden. Ook zal hij het niet willen verbruien bij de Amerikanen, integendeel zelfs. Hij zou zelfs een vriend van Israël zijn. 

Als je alles op een rijtje zet is die vergelijking van Wilders met Hitler zo gek nog niet. Ook een nieuwe Hitler zou optimaal profiteren van het internet en zich distantiëren van Schlägertrupps, en ze heimelijk toejuichen, zoals Wilders nu.

Laten we oppassen voor vergelijkingen die mank gaan. Duitsland 1933 is niet Nederland 2015. Laten we thema’s bij de kop nemen, die van een Groot-Nederland bijvoorbeeld of die van een Leitkultur. Die zijn pas verhelderend. Ook het slopen van instituties van binnenuit is veelzeggend. Al bij al, fascisten zijn geen domme lieden, leer ze begrijpen en doorzien. En wees gewaarschuwd, hun strategie van stapje voor stapje is een welbekende.

Nu is justitie aan zet…
  


LITERATUUR
 
Arnon Grunberg – Portret van Hitler als doodgewone jongen

Bron foto’s: mennyfox55

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.