Het beest is weer los

 

Maya Deren: “Meshes Of The Afternoon” (1943)
Soundtrack by Seaming (Commissioned by Birds Eye View)Jur Kuipers


Dit artikel van Timothy Egan in The New York Times – over het fenomeen Donald Trump – kun je ook projecteren op Europese populistische leiders en hun aanhang.


The Beast Is Us

“He’s saying how the people really feel,” one Trump supporter, Janet Aguilar, told The Times. “We’re all afraid to say it.”


The German magazine Der Spiegel called Trump “the world’s most dangerous man.” The Germans know a thing or two about the topic. 

I would like to think our better angels always prevail. But there are also dark episodes, when the beast is loose, and what stares back at us from the mirror is something ugly and frightful. Now is one of those times.
De debilisering van het democratische proces.
De roep om “de sterke man” (…of “sterke vrouw”).
 
Ze noemen het “populisme”, – het bespelen van de plebs, – de onderbuik van de samenleving…
Het is fascisme van het zuiverste water.
In Nederland “Radicaal Rechts” genoemd…

Poetin
Trump
Wilders
LePen
Strache
Farage

…en zo nog wat figuren… Van hetzelfde laken een pak.
 
Zag gisteren op TV op een achter-het-nieuws-programma dat de wethouder van “Leefbaar Rotterdam” het centrum van Rotterdam aan het “upgraden” is middels het slopen van sociale huurwoningen. Dit om duurdere woningen voor midden -en hogere inkomens te kunnen bouwen.
“Leefbaar Rotterdam”, een derivaat van de vroegere Lijst Fortuyn, – van Pim Fortuyn – de kale populistische harlekijn die door een gestoorde dierenactivist om zeep werd geholpen. 
 
Waar die “sociale onderkant” vervolgens naartoe moet zal die wethouder een zorg zijn. “Er is voldoende sociale voorraad” zei de beste man. Niet waar dus, – want in Rotterdam sta je maar liefst acht jaar in de rij om voor een, voor lage inkomens, betaalbare woning in aanmerking te komen. Maar goed… de stad Rotterdam krijgt een sanitaire opknapbeurt. Het gepeupel wordt eruit getrapt (ik meende dat er zo iets bestond als huurbescherming, – maar dat zal in deze “neo-liberale” tijden wel niet meer het geval zijn). Rotterdam wordt voor “meneer met poen” “leefbaar”.
 
…En wat ik zo fascinerend vind… “Jan-met-de-pet” (of moet ik “Henk en Ingrid” zeggen…) met z’n lage inkomen heeft voor een groot deel op “Leefbaar Rotterdam” gestemd. Maar of dat deel van dat volk dit snapt…
“NIMBY”? – nog nooit van gehoord… (oh ja, toch wel, -… het komt door al die asielzoekers, die pikken “onze woningen” in…)
 
Zo ben ik benieuwd wat er met “de onderkant” (inclusief mezelf) gebeurt als Wilders premier wordt… “De buitenlanders” zullen van hem wel de schuld krijgen als hij met drastische maatregelen komt.
Ik ben al niet zo blij met het huidige kabinet…, maar het kan erger. 
…veel vertrouwen dat er  na de verkiezingen volgend jaar een “cordon sanitair” om Wilders wordt gezet heb ik niet… Politici, en zeker de huidige generatie, zijn opportunisten.
Ik herinner me “Rutte I” waar “onze geblondeerde polderfascist” werd gedoogd.
 
Er doemen donkere wolken op, – en dat zijn geen vluchtelingen…
 
We hebben de langste tijd van (betrekkelijke) vrede in ons deel van de wereld gehad. Wachten is op de bom die barst.
 
 

Uitgelicht: Maya Deren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.