Is het hier oorlog?

Nijmegen: Ontruiming Piersonstraat (1981)


 


Dat het bijzonder is dat dit gezegd mag worden in de Volkskrant, dat illustreert hoe ver “we” al heen zijn:

Peter Storm @rooieravotr
Kijk! Eén student filosofie die het beter snapt dan het complete parlement bij elkaar. PVV stelt zich fascistisch op: PVV moet geen mensen monddood maken.

 


Het valt me op dat spreker de krant bij haar naam noemt. De man heeft over het bericht zelf niets te melden. Voor zover ik het heb kunnen zien ook niets over de voorgeschiedenis. Die staat hier. Het knappe van die man is dat hij in een paar woorden zich ogenschijnlijk tot gezaghebbend weet te verheffen. Het is zijn trucje dat hij dagelijks, en ik kan het weten, al jaren toepast. Het lijkt z’n tweede natuur wel. Zoveel anders dan Wilders het doet met zijn slogans en tweets is het niet. Je hoeft je niet te verantwoorden, in eigen kring wordt het gewaardeerd dat je “het” toch maar even fijntjes gezegd hebt en bovenal, het kost geen inspanning, je hoeft niet in gesprek en je kunt, indien gewenst, iemand of iets beschadigen zonder dat je je handen vuil maakt. In uiterst infaam kunstje, kortom.

Enkele dagen eerder werd ik geconfronteerd met iets merkwaardigs. Bij dezelfde figuur trof ik een foto aan over de ontruiming in de Piersonstraat. Dat moet rond 1980 zijn geweest. Indirect hoorde ik tot de betrokkenen i.v.m. de planvorming voor parkeergarages in de Nijmeegse binnenstad. Als de dag van gisteren herinner ik me dit voorval nog, het afgesloten centrum van de stad, gepantserde voertuigen alsof een militaire belegering plaatsvond. Dus wat doe ik met die tweet? Ik RT hem op mijn beurt, een beetje hopende op een reactie zet ik er de spreuk bij, die toen in Nijmegen de rondte deed: “Is het hier oorlog?” 

Tot mijn verbazing bleek bij mijn tweet even later de foto weg. Wat was gebeurd? De persoon in kwestie had me geblocked.

Toch maar eens gekeken met wie ik van doen had. De account werd slechts door zes personen gevolgd, w.o. de boodschapper over een bericht in de Volkskrant hierboven aangehaald. Niet Peter Storm dus. 

Weet u wat, plaatjes maken vaak meer duidelijk dan praatjes, een screenshot dan maar van dat gezelschap. Voor wie ze nog niet mocht kennen, vier van de zes zijn Krapuletjes…
 


 


Waarom dat figuur me blokte? Daar kan ik slechts naar gissen. Vermoedelijk heeft het met zijn aanhankelijkheid richting de site Krapuul van doen, een site die wars is van een vrij en open dispuut bij gebrek aan intellectueel vermogen. Sites als deze doen meer kwaad dan goed aan het linkse, democratische discours. Het beste is opheffen dit zooitje met haar sektarisch en paranoïde gedoe.


Uitgelichte foto: Nijmegen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.