Pueriele cultuur

Schoonheid
Is de ellende op aarde begonnen toen het dier mens op twee poten leerde lopen? Dat valt te betwijfelen als we naar de Neanderthalers kijken, tenminste naar wat over ze bekend is. Vele malen zachtaardiger dan onze soort, zeker niet zo moorddadig als de onze, muzisch waren ze ook. We dragen van hen nog de sporen vanwege dat verderfelijke rassenmengen, weet u wel? Gelukkig of niet, wellicht had onze mensensoort zichzelf anders al in een vroeg stadium uitgeroeid. We weten het niet.
 
Ondanks de grote ogenschijnlijke differentie tussen al die miljarden mensen verschillen we nauwelijks van elkaar en toch handelen we vaak tegengesteld tot in het extreme toe ten opzichte van medemensen. Bij geen andere diersoort valt dit te constateren, nog afgezien van het feit dat moord en doodslag onder soort- en rasgenoten zelden voorkomt, behalve bij ons, wezens n.b. die geen natuurlijke vijand meer hebben die hun bedreigt. Vermoedelijk zijn onze verschillen in levenswandel te verklaren uit het hanteren van werktuigen die mensen hebben ontwikkeld en zich toegeëigend. Gevolg: machtsverhoudingen ontstonden op basis van bezit en kennis van de materie. Klasse- en standsverschillen waren het resultaat en we leerden ze als natuurlijk te beschouwen. Kijk maar, ook in de dierenwereld heersen hiërarchieën, lees Konrad Lorenz maar, die leverde dergelijke stof voor de nazi’s aan. Dus…


Enerzijds ontkennen we dat we gewoon beesten zijn en achten onszelf superieur, maar diskwalificeren anderen als ongedierte, varkens, ratten, wolven, aasgieren, ga zo maar door. Een beetje infantiel ook, zelf beschouwen zich waarschijnlijk als koning leeuw en gaan op jacht om het liefst met de trofee van een zelf afgeschoten leeuw thuis te komen. Opvallend is dat vergelijkingen met insecten soms een positieve lading hebben, nijvere volken, waarin ieder zijn plaats weet als bijen en mieren. Alhoewel mierenneukers heb je ook. Breedveld, vandaar die inleiding, voelt nou weer meer verwantschap met geleedpotigen, dan met mensen van vlees en bloed. Doet hij dat om deze mensen als kakkerlakken weg te zetten, die je rustig mag vertrappen? Hij zegt het niet, maar de strekking is het wel. Degene die vaker iets van me gelezen heeft, weet dat ik nu zeg, halt, hier ga je een grens over die elke vorm van debat onmogelijk maakt. Je begeeft je op fascistisch terrein, precies wat je insinueert dat die anderen zijn: fatsoenlijke fascisten.

In alledaagse mensentaal uitgedrukt, Breedveld is een miserabel klootzakje, iemand die een beetje denkt dat hij de schietschijf is van allerlei gespuis dat rondwaart omdat hij de enige denkt te zijn en dat luidkeels verkondigt die een nazi een nazi durft te noemen en een fascist een fascist. Eigenlijk als eerste en enige, een groot licht in de sombere duisternis. Wat een misverstand. Klootzakjes blijven klootzakjes al schreeuwen ze nog zo hard. Maar dat begrijpt ie niet, want vergeten we hierbij niet, ooit was hij “islam-kritisch” zoals hij het zelf noemt. Zeg maar extreemrechts, dan begrijpt iedereen het meteen. Schönfärberei, zoals de Duitsers dat noemen, Augenwischerei.
 
Kijk, personen op de korrel nemen, ze een etiket opplakken is simpel, maar het verklaart zo weinig. Daarom heb ik steeds de spies omgedraaid, lees wat ze over me te zeggen hebben, gelooft u dat? Ja, dan is bij u op z’n minst iets fout gelopen en bent u, of u het gelooft of niet, in de wieg gelegd voor het fascistisch ideaal. Breedveld kan dit niet volgen en doet het omgekeerde. Vandaar dat hij een klootzakje is, een lafaard en een hypocriet.


Ter illustratie:


Peter Breedveld, 15 februari 2016 op Frontaal Naakt:

“Fatsoenlijke mensen, dat zijn mensen die je in keurige bewoordingen helemaal kapotmaken met leugens en laster. Fatsoenlijke mensen liegen en bedriegen en frauderen alsof hun leven ervan afhangt, maar o wee degene die iets onbetamelijks zegt… Fatsoenlijke mensen roepen er schande van als Wilders moslims demoniseert, prijzen Asscher als die hetzelfde doet en zullen jou tot in de hel vervolgen als je durft te wijzen op de hypocrisie daarvan.”

“Jan Dirk Snel, dat is een fatsoenlijk mens. Francisco van Jole, dat is een fatsoenlijk mens. Ik voel meer verwantschap met geleedpotigen dan met deze fatsoenlijke mensen.”Hopelijk hoef ik je geheugen niet op te frissen, Peter, m.b.t. Tibaert.


Popper
Fantaisie op.43 (début)
Aurélien Pascal, Palema Kouider (La Musica)

Uitgelichte foto: bron
Muziek: diapason – 2019-7/8

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.