Hebt u ook een gmail account?

The new mind controlJur Kuipers


Kreeg n.a.v. mijn laatste mail over het fenomeen Trump “The Beast Is Us” een link van een zeer lezenswaardig artikel op de website van Aeon toegestuurd. Dit van een zeer gewaardeerde vriend van mij, woonachtig in het uiterst zuidelijke puntje van Nederland. Auteur van betreffend artikel – “The New Mind Control” – is gedragspsycholoog Robert Epstein.
 
Facebook en Google hebben nog niet zo lang geleden hun privacybeleid aangepast, – komt erop neer – de voorwaarden lezende:  gebruikers leveren bijna al hun privacy in. Wat niet verbazingwekkend is, want deze giganten zien gebruikers als “product” waar ze enorme bedragen mee verdienen.
 
Epstein doet onderzoek naar SEME/ “Search engine manipulation effect” , – “Zoekmachine manipulatie-effect”.
 
Sinds dat Google gebruikers van haar zoekmachine dwingt akkoord te gaan met haar privacybeleid maak ik er geen gebruik meer van. Gebruik nu de zoekmachine van DuckDuckGo – duckduckgo.com. Toegegeven, niet zo goed als Google, maar schermt bij zoeken wel mijn ip-adres af. En natuurlijk weet ik dat ik ook op internet door “data-makelaars” (en wat al niet) gevolgd wordt en dat Google toch wel gegevens – al is het indirect – van mij binnenhaalt, – al was het alleen maar omdat ik af en toe gebruik maak van Youtube, wat eigendom van Google is.
 
Uiteraard gebruik ik allerlei blokkers bij het internetten en heb ik een programmaatje dat om de tien minuten overige cookies en trackingcookies van de meeste websites wist (behalve welke ik denk/hoop te vertrouwen). En als ik het helemaal niet vertrouw gebruik ik de “privé-instelling” van mijn internetbrowsers (Safari en Firefox).
 
Persoonlijk raad ik “Internet Explorer” af, – ik weet niet hoe goed je “Google Chrome” kunt “afschermen”, – heb daar geen ervaring mee (maar ja… deze browser is van Google…).
 
En voor gebruikers van “gmail” (e-mailen met Google), -hiervan was ik al op de hoogte: Google kijkt in de tekst van je “gmail”, sterker nog: Google kijkt zelfs naar wat je intikt,- ook al verstuur je het bericht niet. Dit alles ter eer en meerdere glorie van marketingbedrijven waar Google mee werkt.
 
Het lijkt me sowieso niet handig om te mailen middels je internetbrowser. Beter is een pop-adres aan te maken met een Mailprogramma (”Mail-client”), -is ook mogelijk met “gmail” of “hotmail”. Stel je mailprogramma zodanig in dat een binnenkomende of uitgaande mail niet op de server van Google of Microsoft blijft staan.
 
Veel mensen schijnen niet goed te weten hoe ze een pop-adres moeten aanmaken. Dat is denk ik ook de reden waarom “in-browser-mailen” zo populair is.
Hoewel… men Twittert of WhatsApp-et tegenwoordig liever korte berichten dan dat er gemaild wordt.
 
En Facebook…?
Verloren zielen (mijn mening), – zo langzamerhand de helft van de planeet.
Ook zoveel “vrienden”? – Wat mot je ermee…
 
Voor meer over bovenstaande:

THE NEW MIND CONTROLGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.